USOC denuncia que Ryanair vulnera el dret de vaga en la protesta contra la clausura de bases de l’empresa

Els tripulants de cabina de l’aerolínia faran fins a 10 jornades d’atur contra l’acomiadament de 500 treballadors dels aeroports de Girona, Las Palmas, Tenerife sud i Lanzarote

Redacció
 
 
 
Concentració de treballadors de Ryanair a l'Aeroport de El Prat, foto: USOC

Concentració de treballadors de Ryanair a l’Aeroport de El Prat, en una protesta anterior foto: USOC

Els treballadors de l’aerolínia Ryanair que fan vaga contra els efectes del tancament de la base de Girona i altres de Canàries, han denunciat a l’aeroport del Prat, que l’empresa vulnera el seu dret constitucional de vaga. Ho ha fet la portaveu d’Unió Sindical Obrera (USO) Ryanair, Lídia Arasanz. Com a exemples de la denúncia ha posat el fet que l’empresa hauria usat tripulacions de bases estrangeres per cobrir els vols afectats per la protesta. En el mateix sentit s’ha queixat de què la direcció hagi preguntat per correu electrònic a cada treballador si s’afegirà o no a la protesta.

Els tripulants de cabina de Ryanair faran vaga 10 dies al setembre (1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29) per l’anunci del tancament de les bases de Girona, Las Palmas, Tenerife Sud i Lanzarote, que suposa l’acomiadament d’uns 500 empleats

Arasanz ha afirmat que el sindicat té “proves que l’empresa ha cridat a tripulacions d’altres bases d’Europa per operar els vols des d’allà”, cosa que per a l’aerolínia suposaria un retard en lloc d’una cancel·lació, i que segueixen recopilant informació per confirmar si és el cas d’algun vol operat des de Barcelona o Girona.

La sindicalista ha explicat també que, davant la convocatòria de vaga, tots els empleats van rebre un correu electrònic de l’empresa on se’ls preguntava si secundarien la convocatòria: “Això vulnera el dret a vaga. Els sindicats no podem coaccionar els treballadors i ho vam complir, però l’empresa vulnera el nostre dret”, ha declarat.

La representant d’USOC ha afirmat que els treballadors de les bases espanyoles de Ryanair només poden sindicar des del 9 de gener, passat quan després d’un acord amb l’empresa van passar a estar emparats per la legislació espanyola en lloc de la irlandesa, com estaven fins al moment: “Abans no teníem el dret a sindicar-nos i això se signava en una clàusula del contracte. Però en la normativa espanyola tots els treballadors tenim aquest dret”, ha dit.

Preguntada per les intencions de l’aerolínia de mantenir les rutes als aeroports afectats tot i el tancament de les bases, Arasanz ha dit que el més lògic seria que es traslladés als treballadors a un altre lloc de treball a Europa.

Pocs trasllats

No obstant això, ha explicat que l’empresa ja els ha confirmat que hi haurà molt pocs trasllats i ha criticat que Ryanair manté oberts processos de selecció i formació de personal per treballar en bases europees.

“Aquesta gent comença a treballar amb un contracte molt inferior al que tenim el personal de Girona”, ha explicat Arasanz  i ha detallat que els empleats de la base catalana tenen una mitjana de 10 anys d’antiguitat.

Sobre la vaga, Arasanz ha qualificat de “totalment abusius” els serveis mínims decretats pel Ministeri de Foment, i ha criticat que Ryanair ha cancel·lat tots els vols que no quedaven coberts pels serveis mínims, el que considera que impedeix que els treballadors exerceixin la vaga.

L’atur coincideix a l’Aeroport de Barcelona amb el del personal de Trablisa, adjudicatària del servei de seguretat a l’aeroport, que mantenen una vaga indefinida des del 9 d’agost passat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*