Patronal i CCOO i UGT acorden una pujada salarial de l’1% per al 2015 i de l’1,5% per al 2016

A falta de concretar els detalls dels treballadors podrien guanyar poder adquisitiu aquest exercici en què l'IPC apunta a la baixa

Redacció
 
 
 
Fernandez Toxo i  Candido Méndez durant una anterior roda de premsa en què es van referir a l'acord salarial

Fernandez Toxo i Candido Méndez durant una anterior roda de premsa en què es van referir a l’acord salarial

La patronal i els sindicats han arribat a última hora de la tarda d’aquest dilluns un preacord que estableix una pujada salarial de l’1% per al present any 2015 i de l’1,5% per al 2016, segons publica avui eldiario.es citant a Europa Press .
El principi d’acord ha estat aconseguit durant una reunió celebrada aquest dilluns entre els presidents de les patronals CEOE i Cepime, Juan Rosell i Antonio Garamendi, i els secretaris generals dels sindicats CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez.
En el preacord, segons les mateixes fonts, es contempla una pujada salarial de l’1% per al 2015 i de l’1,5% per al 2016. Així mateix, s’inclou una clàusula de garantia salarial per al conjunt dels dos anys.
En qualsevol cas, aquest dimarts tindrà lloc una nova reunió, previsiblement a la tarda, en la qual les parts esperen ratificar definitivament l’acord i tancar els serrells que queden pendents.
Les postures de sindicats i patronal estaven enfrontades tant per la necessitat de pujar els salaris com per la referència a utilitzar. Si durant anys els sindicats van exigir que es prengués com a referència l’IPC, ara aposten per l’evolució del PIB. La CEOE suggereix que sigui per la productivitat però és un indicador no tan fàcil de mesurar.
Finalment, aquesta pujada podrà fer que els treballadors guanyin poder adquisitiu si es compleixen les expectatives que parlen d’una caiguda dels preus en 2015 superior al 0,5%. Per 2016 tot i que els preus entraran en positiu no s’espera una forta evolució. En qualsevol cas, els salaris si creixeran per sota de les previsions d’expansió del PIB, que s’espera millori a un ritme anual del 3%. En l’anterior acord que va estar vigent entre 2012 i 2014 va haver-hi vinculacions al PIB per salvaguardar el poder adquisitiu que els tècnics tindran en compte a l’hora de redactar els detalls.
L’acord és marc però no obliga que aquestes pujades se segueixin en totes les empreses. No obstant això, és una referència clau per als grans convenis.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. CCOO, UGT i les patronals CEOE i Cepyme firmen el pacte de negociació col·lectiva per a 2015-2017

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*