Els treballadors de Valoriza convoquen 8 dies de vaga a l’Aeroport del Prat

La companyia ha retirat el passi a les instal·lacions aeroportuàries a 7 operaris, entre ells 2 membres del comitè d'empresa per presumptes desperfectes causats durant la vaga

Tomeu Ferrer
 
 
 
Concentració de treballadores i treballalladors de Valoriza a l'Aeroport del Prat Foto: UGT de Catalunya

Concentració de treballadores i treballadors de Valoriza a l’Aeroport del Prat Foto: UGT de Catalunya

Les treballadores i treballadors de l’empresa Valoriza, que realitza la neteja de l’Aeroport de Barcelona, han convocat set 7 de vaga que coincidiran amb la darrera setmana de desembre i la primera de gener. L’enduriment del conflicte es produeix perquè la companyia ha impedit l’entrada al recinte aeroportuari a 7 operaris, entre ells 2 membres del comitè d’empresa, un de CCOO i un altre de la UGT.  Fonts sindicals interpreten la retirada de la targeta de pas com una represàlia.

El conflicte a Valoriza es va iniciar a finals de novembre quan l’empresa va posar en marxa un expedient que emparant-se en l’article 41 de la darrera reforma laboral, va iniciar un canvi unilateral de les condicions de treball de la plantilla, cosa a la qual les treballadores i treballadors van respondre convocant aturades de dues hores l’1 i 2 de desembre i vaga de 24 hores els dies 22 i 23 de desembre. A conseqüència de les protestes l’empresa va anunciar acomiadaments que més tard va tirar enrere.

Després dels incidents produïts en els vestíbuls de les terminals 1 i 2, l’empresa ha retirat a 7 treballadors la targeta que permet l’accés al recinte aeroportuari. En la comunicació afirma, Miguel Ángel Navarro, secretari general del Sindicat Intercomarcal de Serveis Privats de CCOO del Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia-Garraf, es diu que l’actuació es fa a instàncies de l’empresa propietària dels aeroports, AENA. Una assemblea celebrada dilluns 12 de desembre va acordar la resposta dels treballadors: vaga de 24 hores els dies 27-28-29 i 30 de desembre i el 2-3-4-5 de gener.

Fonts del comitè d’empresa han assegurat que només hi ha una possibilitat d’aturar el xoc. Dilluns vinent, 19 de desembre hi ha una citació a la inspecció de treball per dirimir sobre denúncies dels treballadors vinculades amb uns acomiadaments que l’empresa va fer enrere. Si en aquella trobada no s’avança cap a una solució, el conflicte serà inevitable, afirmen.

La indignació dels treballadors de Valoriza és gran. La situació en què queden els 7 operaris als quals no es deixa entrar a l’aeroport és confusa. “A la comunicació només es diu que no els deixen entrar perquè s’han produït desperfectes, sense aclarir més”, diu Navarro. El fet és que això no se sustenta en cap document, ni un informe intern d’AENA, ni cap comunicació dels Mossos d’Esquadra, que justifiqui quins han estat els problemes causats, on s’han produït i quins haurien estat els possibles culpables. Tampoc es dóna la possibilitat de presentar un recurs o iniciar una acció judicial contra la decisió que a la pràctica impedeix treballar a 7 operaris. Per tant, tampoc se sap quina és la situació laboral en què queden aquestes persones. Simplement, els apliquen la llei aeroportuària i els retiren la targeta necessària per entrar al recinte.

Valoriza va explicar que la seva posició no implicava retallades econòmiques i era només una reorganització el treball. Però els treballadors afirmen que darrere de l’actuació de l’empresa hi ha la intenció de retallar despeses perquè va aconseguir la concessió de la neteja de l’Aeroport del Prat amb una oferta d’1,5 milions d’euros, cosa que en la seva opinió aboca a pèrdues.

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Un acord desconvoca les vagues de la neteja a l'Aeroport del Prat

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*