La UGT constata que l’augment de l’atur mostra l’efecte de l’estacionalitat en l’ocupació

El sindicat destaca que 4 de cada 10 aturats registrats a les oficines de treball no reben prestacions per desocupació, ni contributives ni assistencials

Redacció
 
 
 
Cues en oficines d'ocupació foto:UGT

Cues en oficines d’ocupació foto:arxiu

La UGT de Catalunya fa l’anàlisi de l’evolució de l’atur a l’agost a partir d’unes constatacions d’entrada: la desocupació ha crescut per primer cop en sis mesos. La segona és que s’ha produït una reducció de persones afiliades a la seguretat social (-59.363 persones afiliades) i la reducció de la contractació durant aquest mes (-95.343 contractes signats).

El sindicat destaca que el creixement del nombre de persones aturades al més passat és el més alt des de l’agost de 2011, just a l’inici de la crisi.

També es destaca que, que, en termes relatius, l’atur a Catalunya ha crescut més (+2,60%) que a l’estat espanyol (+1,39%), i que la contractació indefinida (-34,08%) ha caigut més que la temporal (-29,78%).

Per a la UGT l’increment de l’atur es deu fonamentalment al sector dels serveis, d’on prové el 96,34% del total de l’atur del mes, com a efecte del final de la temporada estival. Així els contractes temporals, de curta i molt curta durada, de jornades parcials i salaris més baixos del mercat de treball no ha estat capaç d’absorbir la pèrdua d’ocupació del mes d’agost.

Un altre element que destaca el sindicat és que tot i l’augment de la desocupació, l’atur decreix lleugerament entre els joves. El número de persones menors de 25 anys desocupades s’ha situat aquest mes en 23.623 joves, 56 menys en situació d’atur que al mes anterior (-0,24%). Respecte a l’any passat, el nombre de joves en situació d’atur s’ha reduït en un 6,32%, amb 1.595 joves menys.

Un altre element remarcat per la UGT és la incidència de l’atur entre les persones estrangeres. Ara hi ha 70.531 persones estrangeres en situació de desocupació, 992 persones menys que el mes anterior (-1,4%), i un 12,9% menys respecte al mateix període de l’any anterior.

En relació amb els tipus de contracte, a l’agost s’han signat 22.581 contractes indefinits, 11.674 contractes menys que el mes anterior, amb una reducció d’un 34,08%. En relació a l’agost de l’any anterior, hi ha 1.751 contractes indefinits més (+8,41%). La contractació indefinida representa el 10,27% del total de la contractació d’aquest mes, 0,31 punts percentuals més que ara fa un any.

En la seva valoració, UGT destaca a més, que el 40,37% de les persones en situació d’atur registrades a les Oficines de Treball de la Generalitat continuen sense rebre prestacions per desocupació, ni contributives ni assistencials, i el 68,57% té uns ingressos inferiors a 426 euros o no cobren res.

Les dades esmentades fan que la UGT plantegi la seva alternativa, repetida mes a mes que té punts essencials:

·         La derogació immediata de les darreres reformes laborals imposades.

·         Impulsar mesures actives urgents per a la creació d’ocupació estable i de qualitat, més enllà de l’ocupació precària, temporal, de curta durada i baixos salaris que s’està generant en l’actualitat.

·         Impulsar una política salarial que garanteixi la capacitat adquisitiva de les persones treballadores mitjançant l’augment salarial, i situar el salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.

·         La persecució del frau en la utilització de la contractació temporal amb conseqüències econòmiques dissuasives d’aquesta mala praxis.

·         Destinar més recursos a les polítiques actives d’ocupació i reforçar els serveis públics d’ocupació.

·         Garantir la cobertura social de les persones que ja han esgotat les prestacions per desocupació.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*