L’atur d’agost mostra nivells ‘insuportables’ de precarietat i baixa protecció a les persones treballadores, segons CCOO

El sindicat vincula el nou increment de la desocupació a l’avanç de la fi de la temporada estival

Redacció
 
 
 
Treballadors davant d'una oficina del SOC, Foto: Barcelona Activa

Treballadors davant d’una oficina del SOC, Foto: Barcelona Activa

El sindicat CCOO fa una valoració crítica de les dades d’atur d’agost. Al mes passat el nombre de persones que busquen feina va augmentar a Catalunya en 10.072 casos. No obstant això, CCOO constata que respecte a l’any passat es registra un descens del 10,8% però tot i la disminució, Catalunya té 55.300 persones desocupades més que l’agost de 2008. «L’efecte desànim, la no renovació de la demanda d’ocupació i la participació en algunes polítiques actives d’ocupació expliquen part».

Per a CCOO la reducció de l’atur afecta tots els sectors respecte ara fa un any, destacant el cas de la construcció i l’agricultura, que ho han fet amb una intensitat superior a la resta. Aquesta tendència, presenten els darrers mesos, constata que la lleu recuperació s’està donant en sectors d’escàs valor afegit i en llocs de treball precaris i inestables, afirma el sindicat.

El total de contractes registrats a Catalunya el mes d’agost és de 219.884, dels quals el 89,7% són de caràcter temporal. En un any s’han signat només 10.796 contractes més (5,2% d’increment).

Respecte el mes d’agost de 2016, la contractació indefinida ha augmentat en 1.751 contractes, mentre que la temporal ho ha fet en 9.045 contractes.

Es demostra, afirma CCOO, un mes més, l’abús de la contractació temporal mentre que la indefinida, tot i créixer, ho fa de manera més lleu. Cal recordar que la inestabilitat de l’ocupació és un dels trets definitoris de la precarietat en el treball.

Prestacions

El mes de juliol de 2017 es va tancar amb 230.959 persones aturades a Catalunya que rebien algun tipus de protecció per atur.

La reducció interanual es produeix tant en prestacions contributives (-7.069 persones i un -5,5%) com en subsidis (-16.901 persones i un -16,4%) i en persones perceptores de la Renda Activa d’Inserció (-4.546 persones i un -17,8%). Per contra, ha augmentat en un 58,1% les persones participants del Programa d’Activació per a l’Ocupació, creixement que en xifres absolutes es tradueix en 859 persones més.

En relació al mes anterior, es constata un augment de 13.542 prestacions contributives (12,5%), una reducció de 2.713 subsidis (-3,1%) i de 680 persones perceptores de la RAI (-3,2%). Respecte al Programa d’Activació per a l’Ocupació, aquest presenta un increment de 552 persones participants (30,9%).

Davant d’aquesta situació CCOO planteja la seva alternativa per reduir les xifres d’atur i millorar els drets de les persones treballadores. El sindicat sintetitza la seva posició en quatre punts:

-Reclama revisar l’encaix dels diferents programes de protecció per a persones desocupades si es vol assolir un veritable Pla de Xoc per a l’Ocupació, dotant a les comunitats autònomes dels recursos necessaris perquè puguin dur a terme de manera eficaç totes les polítiques d’ocupació, entre elles, el programa PREPARA, ja que la situació actual del mercat de treball continua fent indispensables polítiques d’acompanyament, assessorament i formació a les persones sense feina.

-Es reafirma en l’exigència al Govern de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del Diàleg Social.

– Demana enfortir la negociació col·lectiva per tal que s’estableixin increments salarials als convenis col·lectius i hi hagi un augment progressiu del Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Només amb la creació d’ocupació estable i de qualitat s’aconseguirà reactivar la demanda interna.

– Considera que calen més i millors polítiques d’igualtat lligades a polítiques actives d’ocupació pensades per a les dones per reduir la gran bretxa que existeix entre homes i dones.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*