Principi d’acord en el conveni estatal de la construcció que suposaria un augment salarial del 0,6%

El pacte en aquest àmbit es considerava tradicionalment premonitori de l'evolució de la negociació col·lectiva en la resta de sectors productius d'Espanya

Redacció
 
 
 
Un grup de treballadors de la construcció realitza arranjaments a la via pública

Un grup de treballadors de la construcció realitza arranjaments a la via pública

Principi d’acord en la construcció estatal. Segons fonts de la Federació de Metall, Construcció i Afins d’UGT (MCA-UGT) i de la federació corresponent de CCOO (Fecoma) s’ha arribat a un principi d’acord amb la patronal del sector (la Confederació Nacional de la Construcció) que suposaria augmentar els sous un 0,6% en aquest exercici, una mesura que, si es confirma, pot afectar a 650.000 treballadors acollits al conveni.

Sindicats i patronal no han desbloquejat encara la renovació d’aquest pacte salarial global, de manera que el principi d’acord de la construcció, en què l’increment de sous tendeix ara a ser menor per la pitjor posició de partida del sector, torna a erigir-se en antecedent. Igual com va passar quan en plena crisi es va pactar la congelació salarial Les confederacions sindicals i les patronals CEOE i Cepime van celebrar dimarts una nova reunió per desencallar la negociació del nou pacte salarial global per al període 2015-2017.

Per la seva part les federacions dels sindicats CC OO i UGT (Fecoma i MCA-UGT), i la Confederació Nacional de la Construcció (CNC) confien a tancar definitivament aquest acord salarial sectorial dijous, 16 d’abril, un cop que el preacord sigui ratificat per totes les parts. El pacte salarial sectorial s’emmarca en el cinquè conveni general del sector de la construcció, acordat el 2012 i amb vigència fins al 2016, en què els salaris es negocien any a any.

El conveni vigent en el sector es va blindar tant pel que fa a la reforma laboral de l’anterior Govern com a l’aprovada per l’actual Executiu, de manera que es va garantir la seva prevalença sobre els convenis de les empreses. El sector de la construcció pacta així una pujada que, juntament amb les taxes negatives d’inflació, es confia que permeti als treballadors recuperar poder adquisitiu, segons van apuntar fonts de MCA-UGT.

El principi d’acord en la construcció arriba en un moment en què sembla que el sector es revitalitzi, segons les darreres dades de reducció de l’atur procedents dels serveis públics d’ocupació. Però, diversos analistes consideren que una part de la recuperació de l’ocupació pot tenir a veure amb obres en l’àmbit públic que es podrien relacionar amb les eleccions municipals, que en moltes autonomies són també autonòmiques.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*