Convocats a les 10 hores d’avui 16 d’abril, treballadors de l’empresa Terminales Portuarias SL (Tepsa) s’han trobat a les portes del World Trade Center, on es troba l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB). Ho han fet acompanyats de treballadors d’altres molls i també de treballadors d’altres empreses al mateix moll. Així com membres de la Coordinadora Obrera Sindical, de la Corriente clasista 1 de mayo, o altres col·lectius. L’objectiu era demanar una audiència i que l’APB respongués davant les externalitzacions, la precarietat i els acomiadaments que s’han fet a l’empresa.
Durant la concentració, Javier Romero, delegat sindical de la CGT al comitè d’empresa de Tepsa, ha explicat que Tepsa durant els darrers anys ha anat minvant el personal propi i externalitzant alguns serveis a altres empreses que a l’entendre de la secció, precaritzen encara més els seus treballadors. Han denunciat que “aquesta política perversa que posa el benefici per sobre de les persones posa en greu compromís la seguretat de tots i totes els que treballem al port i vivim en els barris obrers adjacents”. Apunten que els darrers anys la direcció de TEPSA amb Núria Blasco com a directora general, i Ignasi Marí Gimeno sota seu, han incrementat la pressió sobre el personal i també la repressió sindical ha augmentat.
Justament és a les portes de la negociació d’un nou conveni i després de l’adquisició de Tepsa per Rubis Terminal i el fòrum d’inversió I Squared Capital, que la direcció fa el que Romero descriu com “un moviment obertament repressiu” i acomiada dos treballadors. Tots dos havien estat delegats sindicals, un d’ells justament de seguretat, i havien denunciat durant anys la situació de l’empresa. Com recorda Romero, els operaris del moll s’encarreguen entre altres tasques de posicionar els bucs, connectar-los amb braços o mànegues flexibles i efectuar la càrrega o la descàrrega de milers de tones de líquids i hidrocarburs perillosos i cancerígens. “Qualsevol emergència que no pugui ser atesa per personal suficient i àmpliament format i experimentat i amb unes condicions dignes de treball, pot acabar com l’accident d’IQOXE a Tarragona”, ha lamentat.
Com explicàvem en aquest reportatge en profunditat sobre la situació dels treballadors al moll, l’externalització porta a la no coordinació dels treballadors, fent que a banda de patir condicions més precàries, treballen amb menys garanties de poder actuar davant una incidència. Els serveis avui dia externalitzats serien el de càrrega i descàrrega de vagons cisterna (CTC), el de la línia d’envasament de pesticides (ATE Sistemas) i el de manteniment (Savia). Per evitar això, les demandes actuals de la plantilla tenen a veure justament amb la fi de la precarització, externalització i sobrecàrrega de la plantilla, la reincorporació dels treballadors acomiadats i la fi de la repressió sindical.
I no és només cosa de Tepsa, els treballadors d’altres empreses al moll d’inflamables han començat a organitzar-se i ho han fet a través de representació sindical de totes les terminals del moll dins de la Coordinadora de treballadors del moll d’inflamables del Port de Barcelona. Àlex Conesa, el seu portaveu, ha reivindicat un port segur per tothom: “quan les terminals desatenen la seguretat, tots corren perill i si Tepsa explota, explotem tots”. Així, ha assenyalat que fa anys que els treballadors del moll d’inflamables es barallen amb empresaris per tal que aquests disposin tots els mitjans humans i materials necessaris per garantir la seguretat de les unitats. Conesa ha criticat el “mur de burocràcia” existent amb dotzenes de protocols mentre constantment, ha dit, viuen incidents: “vessaments de productes, falta de personal que genera treballs en calent sense supervisió o amb falta de preparació de les zones de treball, càrregues i descàrregues de camions i bucs sense una vigilància adequada, sobrecàrregues dels ritmes de treball, conats d’incendi, sobrepressió a les canonades que acaben amb gotes a les juntes i fugues de producte…”
Conesa assenyala que aquests incidents acaben sense ser registres perquè els cobreixen amb operaris que els netegen ràpidament. També ha denunciat que aquesta falta de seguretat no és exclusiva de Tepsa. “Hem après a viure amb la falta de seguretat, buidar un extintor per apagar un foc o agafar una garrafa de benzina per netejar un vessament són ja tasques quotidianes”. Ara això, diuen, ja ha arribat prou lluny i més quan han començat a acomiadar sindicalistes per posar en qüestió aquestes pràctiques: “el què ha fet Tepsa no pot ser un exemple per altres empreses”, ha sentenciat Conesa. Així, des de la Coordinadora també han exigit una audiència a l’Autoritat Portuària de Barcelona: “els hi volem donar una oportunitat perquè prenguin partit i assumeixin la responsabilitat com a propietària de les terres, perquè ja no va només de seguretat, són drets fonamentals”.
El què està clar, com ha explicat Romero a aquest mitjà, és que si es donen incidents greus aquests poden repercutir a tot el moll i també a tota la ciutat. Recorda i lamenta incidents com el d’un treballador que operava amb una empresa externa a Tepsa al mateix moll que va patir cremades de segon grau al 65% del cos per una explosió. Aquest incident concret es va donar el 2014 quan el treballador carregava toluè en un camió. L’explosió va provocar-li aquestes ferides i el treballador va ser traslladat a Vall d’Hebron, hospital especialitzat en cremats. La deflagració dels vapors tòxics va fer a més que la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat activés aleshores la fase d’Alerta del Pla d’Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya. Qui va dir que, després d’apagar el foc, no hi havia constància que hi hagués afectació a l’exterior de la planta. El treballador, ja d’edat avançada i prop de la jubilació, va ser culpat per l’empresa, que no va assumir responsabilitats i va acabar a jutjats denunciada per ell.
A la trobada també ha intervingut un dels treballadors acomiadats que va estar durant 4 anys com a delegat sindical treballant en la línia de seguretat a la feina. Ha explicat que després de veure com des del 2014 han anat externalitzant serveis amb la connivència de l’APB, ara veuen també l’actitud d’ocultació de tot d’incidents per part de l’empresa a les autoritats competents i una aplicació indiscriminada d’Expedients Disciplinaris i també acomiadaments per fer feina sindical. Ara, juntament amb l’altre company acomiadat, tenen processos judicials oberts contra Tepsa per això i en defensa del dret de l’exercici de la llibertat sindical.