La plantilla del grup Freixenet aprova per majoria fer vaga a partir del 9 de setembre

Després de cinc dies de converses plantejades per recuperar la retallada del 5% dels salaris, els treballadors han votat majoritàriament fer cinc dies de vaga a totes les firmes del grup vinícola.

Redacció
 
 
 
Concentració de treballadors de Freixenet davant la seu de Foment del Treball

Concentració de treballadors de Freixenet davant la seu de Foment del Treball

Les converses mantingudes pels representants de la plantilla de les diverses marques del grup Freixenet i la direcció no han dut a un acord. La darrera trobada es va perllongar fins a la matinada de dijous a divendres. A la fi no hi ha hagut acord i els sindicats han decidit sotmetre a votació dels treballadors les mobilitzacions. El resultat ha estat 450 vots a favor de les mobilitzacions i 183 en favor de l’alternativa que proposava l’empresa, que no suposava el retorn del 5% retallat amb anterioritat. Per tant, hi haurà vaga al grup a partir del 9 de setembre.  L’aturada coincidirà amb la festa major de Sant Sadurní d’Anoia i la Diada Nacional de Catalunya, cosa que multiplica el seu efecte.

Cap a la fi de 2012 i principis de 2013 des del grup es va advertir als treballadors que la situació era complicada. Per tant, es van encetar negociacions tendents a pactar una reducció salarial que garantís al mateix temps el manteniment dels llocs de treball.

Després de diversos acostaments, empresa i els representants dels treballadors van acordar una reducció de salaris diferent per a les diverses categories laborals del grup d’empreses. En concret, els operaris del grup, uns 1.200, es va incloure en un acord rebaixes salarials per als anys 2012 i 2013, i 2014 consistents en retallades del 3, 5, 7, i 10%, de manera que els operaris amb els salaris més baixos rebien una retallada menor, i els directius una retallada més gran. I, segons els sindicalistes, l’acord durava en tots els seus punts fins al 31 de desembre de 2014. A partir d’aquell moment tot s’havia de tornar a negociar.

A mitjans de març d’aquest any al grup Freixenet es va començar a negociar una renovació del conveni. Com a president del procés hi ha un conegut i respectat expert laboral, Eduardo Rojo Torrecilla.

Fonts sindicals comenten que quan s’havia de cobrar la paga extraordinària d’estiu, de manera reservada es va comunicar als treballadors que es continuava aplicant la retallada salarial, que havia estat vigent fins al 31 de desembre de 2014. Globalment, si es fa la mitjana, això implica una rebaixa del 5% per al conjunt de la massa salarial, explica el responsable de la secció sindical de CCOO, Sergi Lozano.

A partir d’aquell moment els treballadors van parlar amb la direcció del grup de vins i caves per recuperar els diners que consideren s’han retallat de forma incorrecta. Durant l’agost s’han produït contactes informals. A finals d’aquell mes es van realitzar assemblees en les quals els va decidir fer vaga els primers dies de setembre. Les darreres converses han durat cinc dies, sense que Freixenet canviï la seva posició. Només, segons ha transcendit, admetia una recuperació parcial d’allò que es va retallar, cosa que no ha satisfet els treballadors, que reclamen que almenys els operaris de base rebin el salari sense la retallada que ha decidit fer la direcció.

La vaga afectarà els empleats de Freixenet, Castellblanc, Segura Viudas, René Barbier i el Grup Comercial Freixenet.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*