El comitè de Nissan convoca vagues la setmana vinent per desencallar el conveni

Les principals diferències afecten a salaris, ritmes de treball, ergonomia i recuperació de llocs de treball externalitzats

Redacció
 
 
 
Treballadors de Nissan durant la darrera vaga parcial. Foto: CCOO

Treballadors de Nissan durant la darrera vaga parcial. Foto: CCOO

La negociació del conveni de Nissan es complica. Tot i algun avenç puntual, els grans temes a debatre no es desencallen, cosa que ha fet que els sindicats que formen el comitè d’empresa de les factories de Montcada i Reixac i de la Zona Franca de Barcelona hagin convocat vagues.

Les aturades, si abans no es reprèn la negociació amb elements que desbloquegin el diàleg, es faran dues noves jornades de vaga parcial d’una hora per torn els dies 27 d’octubre i 3 de novembre i una jornada de 24 hores de vaga per al dia 8 de novembre, per forçar l’empresa a fer un canvi de plantejament que permeti un avanç real de les negociacions.

La plataforma reivindicativa dels sindicats amb presència a la taula negociadora té quatre grans punts. El primer és el salarial: els treballadors demanen un increment consolidable de l’1,5% els dos anys de durada de l’acord. També es reclamen millores en els ritmes de treball. Són, “ritmes molt alts que afecten els treballadors i que causen problemes en forma de baixes” assegura Miguel Ángel Boiza, secretari general de la Secció Sindical Intercentres de CCOO de Nissan. El tercer punt està d’alguna manera vinculat amb l’anterior, perquè es demanen millores en l’ergonomia dels llocs de treball. Finalment es reclama la recuperació de llocs de treball que s’han subcontractat a empreses externes, entre altres ETT.

En la darrera reunió negociadora, la direcció de Nissan  va modificar la seva proposta inicial en qüestió d’increments salarials i va oferir un 0,5%  consolidable en taules i un 0,5% no consolidable per a cada any de vigència del conveni. A més a més, proposen augmentar en dos dies de treball la jornada laboral anual, sense cap mena de compensació, una proposta que CCOO no pot acceptar de cap manera.

CCOO considera insuficient  l’increment, ja que està molt per sota de l’increment salarial acordat en el Conveni del Metall de Barcelona. En l’apartat de recuperació de llocs de feina externalitzats, els sindicats els demanen perquè moltes d’aquestes feines formen part dels  “llocs de treball tous”. Aquestes ocupacions les voldrien els sindicats, per als treballadors més grans o amb lesions derivades de tota la vida laboral a les línies de producció, i consideren inassumible la proposta de la direcció, que ofereix recuperar 15 d’aquests llocs de treball.

Davant l’anunci de vagues el departament de Treball ha fixat una reunió de mediació la setmana vinent. El comitè d’empresa manté, mentrestant, el seu suport al boicot a les hores extraordinàries i a la flexibilitat fins que no es desencalli realment la negociació del conveni.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*