La Generalitat engega la Renda Garantida amb 29.000 llars beneficiades

Treball, Afers Socials i Famílies ha contractat 403 professionals per ajudar a la tramitació del nou dret

Tomeu Ferrer
 
 
 
La consellera Bassa, amb eldiorector general d'econoima social, Josep Vidal, (esquerra) o amb Josep Ginesta, secretari general de la conselleria

La consellera Bassa, amb eldiorector general d’econoima social, Josep Vidal, (esquerra) o amb Josep Ginesta, secretari general de la conselleria

La Renda Garantida de Ciutadania (RGC) beneficiarà 68.000 unitats familiars quan estigui plenament implantada, l’any 2020, segons les previsions de la Generalitat. El departament de Treball, Afers Socials i Famílies, preveu que en el moment de la seva implantació l’ajuda afecte unes 29.00 unitats familiars, segons la consellera Dolors Bassa.

La RGC entra en vigor el 15 de setembre. No obstant això, des de mitjan agost, quan es va publicitar es van començar a rebre consultes als sistemes telefònic i informàtic habilitats al respecte. «Hem rebut un total de 4.300 trucades, de les quals 2.900 han acabat el circuit previ i 500 ja han demanat cita prèvia», ha explicat la consellera Dolors Bassa en roda de premsa.

Per atendre tot el procés de tramitació i per donar suport a les persones que sol·licitin el nou dret ciutadà, s’ha contractat 403 nous professionals, que tindran contractes per 3 anys. La part més important del nou personal donarà suport a les persones sol·licitants a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Una altra part reforçarà les oficines de benestar i família i un tercer grup servirà per allargar la jornada a les oficines del SOC per tal d’atendre durant el màxim d’hores possibles les consultes que es pugui fer.

Hi ha dues grans vies a les quals es poden acollir els ciutadans que rebre l’ajuda de la RGC. Una té a veure amb les persones que treballen o que no ho fan però podrien inserir-se laboralment. Els peticionaris seran atesos a les oficines del SOC. En aquest cas la RGC assegura uns ingressos inicials de 564 euros al mes, si en la unitat familiar només hi ha una persona. La xifra inclou una quantitat de 150 euros vinculats a un pla d’inserció laboral o d’inclusió social. Aquesta quantitat pot pujar fins a 664 euros mensuals l’any 2020.

En el cas que hi hagi dos perceptors en la unitat familiar es percebrien d’entrada 836 euros mensuals. Si en una llar hi ha dues persones adultes i una menor d’edat, des del 15 de setembre es percebrien 911 euros. Si hi ha dos adults i dos menors la xifra puja fins a 986 euros i si hi ha dos adults i tres menors s’ha previst que el nucli familiar rebi 1.061 euros al mes.

A la roda de premsa s’ha indicat que les persones que facin la tramitació, en cas de ser aprovada, començaran a rebre la nova ajuda a partir dels quatre mesos en què es preveu que s’acabi el procés administratiu. Però, es donen dos mesos perquè les sol·licituds inicials comptin des del 15 de setembre. És a dir, totes les peticions que entrin al sistema públic fins al 15 de novembre cobraran la millora des de la data inicial del 15 de setembre.

Qui pot demanar la RGC?

Els que poden demanar acollir-se a la RGC són els majors de 23 anys, empadronats a Catalunya, que resideixin al Principat almenys des de fa 24 mesos, amb unes rendes o uns recursos que no arribin a la xifra dels 564 euros des d’almenys els últims sis mesos, en el cas de les persones individuals. Però si es tracta d’una família monoparental i no es treballa o es fa a temps parcial, si es perceben menys de 630 euros mensuals.

Les condicions per rebre el suport si els peticionaris viuen en família, serien no superar els 836 euros si en el nucli hi ha dos adults. 909 euros si hi ha dos adults i un fill, 982 euros si hi ha dos adults amb dos fills i 1.062 amb dos adults i tres fills.

El suport econòmic equivaldria sempre a la diferència entre la quantitat de la renda que tingui la persona individual o les persones del nucli familiar que la demanin i les xifres estipulades. I això es fa compatible amb el fet que una persona estigui treballant però percebi un salari o indemnització que a causa de la temporalitat no arribi a la xifra indicada.

L’acord aconseguit amb els impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), implica també que persones com pensionistes o beneficiàries d’altres mecanismes de suport, rebin la diferència entre allò que perceben i els 564 euros inicials.

En el cas de les persones que poden reinserir-se laboralment les peticions i la tramitació es farà a les oficines del SOC i en el cas de pensionistes que obtindrien una renda complementària ho farien des de les oficines de Benestar Social.

De manera automàtica totes les persones que perceben fins ara la Renda Mínima d’Inserció passaran a cobrar la RG, sense que calgui fer cap tràmit.

Per demanar informació o assessorament es pot trucar al telèfon gratuït 900 400 012 o al web www.rendagarantida.gencat.cat

El Govern de Catalunya considera la RGC com a dret subjectiu. Això compromet l’executiu a posar tants diners com calguin per assumir el compromís, segons han ressaltat Bassa.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*