El salari mitjà entre 2015 i 2016 va baixar a Catalunya 2,6 punts per l’efecte, entre altres, del treball a temps parcial i de la temporalitat, segons afirma Comissions Obreres de Catalunya. La conclusió es basa en les dades extretes de l’Enquesta de Població Activa (EPA).
En concret, l’estudi del sindicat indica que entre els dos anys analitzats el salari mitjà a Catalunya va patir una baixada de 51,75 euros, cosa que suposa un descens de 2,6 punts. A més, a aquest efecte se suma la inflació patida durant aquell exercici, que va ser d’un 0,1%. Per tant, la pèrdua neta de poder adquisitiu va ser de 2,7 punts, afirma l’estudi.
Comissions Obreres vinculen el descens dels ingressos nets vinculat al salari mitjà a l’augment de la temporalitat i la parcialitat i, de manera paradoxal recorden que aquest fenomen ha estat denunciat fins i tot pel Fons Monetari Internacional (FMI).
El més preocupant per al sindicat és que les dades mostren la tendència a la desigualtat del mercat de treball que podria ampliar-se en el futur.
Els més perjudicats
Segons l’EPA, els salaris baixos (salari brut mensual per sota dels 1.229,3 euros) es concentren en les dones (40,3% per un 20,7% dels homes), en els joves (un 71,2% dels menors de 25 i un 37% dels menors de 34 anys), els poc qualificats (un 41,2% de les persones amb estudis equivalents o inferiors a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), els treballadors a temps parcial (87,5%) i els treballadors temporals (50,9% temporals per un 22,6% d’assalariats indefinits).
El sindicat considera que tot i la creació d’ocupació, els salaris no es recuperin confirma el desajustament que pateix el mercat laboral., encara que aquest fenomen no es veu prou ben reflectit en les estadístiques a l’ús que, segons mostren, una persona que treballa és aquella que almenys ha estat contractada una hora la setmana anterior.
CCOO denuncia, en un reportatge televisiu que emetrà el Canal 33 l’11 de novembre al vespre que a Catalunya hi ha més de 250.000 treballadors a temps parcial que voldrien treballar més temps però que no ho poden fer.
El sindicat aposta per recuperar l’ocupació de qualitat, com una feina que permeti viure amb dignitat- és la millor garantia per l’estabilitat i sostenibilitat de l’economia i del model de benestar.