La representació sindical a Catalunya es feminitza

CCOO és qui més incrementa la seva representativitat un cop analitzats els resultats de les eleccions sindicals al país

Redacció
 
 
 

La irrupció de les dones en el sindicalisme és un fet. En el còmput fruit de les eleccions sindicals corresponents a 2016, fet per CCOO, les dones encapçalen el rànquing de nous delegats. En el cas de CCOO de Catalunya, hi ha 338 noves delegades per 153 nous delegats. I si es miren les dades globals per aquest sindicat, el 2015 les dones representaven el 40,68% del total, mentre que a finals del 2016 ja eren el 41,33%.

L’any passat la xifra total de representants dels treballadors va augmentar en 1.009 delegats , passant de 49.591 l’any 2015 a 50.600 el 2016. Dels delegats nous, 491 són de CCOO, que millora la seva taxa de representativitat en 0,14 punts, arribant al 41,84% del total, és a dir 21.169 representants en actiu. El segon sindicat, la UGT, augmenta en 292 delegats els seus representants, però cau un -0,20% la seva taxa de representativitat, quedant en el 38,70% del total. En tercer lloc i a molta distància queda USOC amb USOC un 4,57% i una caiguda del 0,19% de la seva taxa de representativitat, i la CGT amb un 2,72% i un augment del 0,10%.

Més treballadors amb delegats escollits

Cal destacar que el nombre de treballadors amb representants vigents ha augmentat a Catalunya en 36.472, passant a ser el total d’1.224.241 treballadors i treballadores amb representació sindical. Aquest fet s’explica per la renovació de mandats que havien caducat l’any anterior i perquè molts centres de treball han augmentat les seves plantilles i, per tant, també els representants. Al mateix temps, s’explica per la realització d’eleccions sindicals a centres de treball on no s’havien fet mai.

Les eleccions sindicals suposen un termòmetre de la incidència dels diferents sindicats en la vida del país. El sistema adoptat per l’Estat espanyol fa que els delegats escollits en una empresa representen tot el col·lectiu de treballadors, siguin o no siguin afiliats a cap organització. Això fa especialment important per a les organitzacions obreres mesurar la seva incidència. En aquest sentit Catalunya mostra una estabilitat remarcable. Sempre ha estat CCOO la primera força, seguida de la UGT i a més distància USOC i CGT. Ni la crisi ni els sotracs com les reformes laborals han canviat el panorama, que fa que a les demarcacions de Barcelona i Tarragona CCOO sigui majoritària, mentre que Girona i a Lleida ho és la UGT.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*