L’augment de tarifes per a la geriatria obre la porta al conveni català de la dependència

La Generalitat ha comunicat que aportarà 10 milions a incrementar dels fons a les empreses adjudicatàries i 15 milions més per a ampliar el nombre de llits

Tomeu Ferrer
 
 
 
Mobilització de treballadors i treballadores del sector de la dependència

Mobilització de treballadors i treballadores del sector de la dependència

L’augment de tarifes anunciat pel departament de Treball per a les empreses que gestionen instal·lacions vinculades amb la dependència obre les portes al conveni del sector per a Catalunya llargament reclamat per les treballadores i treballadors, tal com va avançar ahir en exclusiva Diari del Treball.

La conclusió de CCOO és que l’anunci fet per la Generalitat en el sentit que injectaran més fons públics al sector permet iniciar els contactes necessaris per tenir un conveni al sector. En concret, segons un comunicat del sindicat, el Govern ja ha implementat des de desembre de 2016 uns 10 milions d’euros destinats a augmentar les tarifes que es paguen a les empreses gestores que duen a terme la cura de la gent gran, aquest increment, diu el sindicat, es mantindrà indefinidament. La resta, fins als 25 milions es destinarà a crear noves places, bé per la via de concessions o ampliant les de gestió directa.

Tot i que la Generalitat no ha entrat de manera directa en el debat, és conegut que  l’actual majoria parlamentària de la qual emana el govern veuria amb bons ulls que hi hagués un conveni del sector d’àmbit català.

Per la seva banda, el sindicat interpreta que amb l’augment de les tarifes que l’administració paga a les empreses gestores per la cura de les persones relacionades amb la llei de la dependència, no hi haurà excusa per no entrar a fons en la principal reivindicació de les treballadores i treballadors del sector: adaptar els salaris a la realitat social i laboral de Catalunya.

Un dels efectes de la congelació salarial que fa set anys que afecta al sector a la dependència a Catalunya és la sobrecàrrega de feina a la qual han hagut d’enfrontar-se els treballadors. En una mobilització a la primavera passada ho sintetitzaven amb una frase: “no som mules i els avis no són sacs de patates”.

La patronal només parlar d’apujar salaris

No pot ser causalitat que, després d’anunciar a CCOO l’increment de les tarifes que es pagaran als centres gestors de l’àmbit de la geriatria, la principal patronal d’aquest àmbit: ACRA, hagi fet arribat un dia més tard, a la Generalitat una petició d’augment de les tarifes. Immediatament ha publicat piulades al twitter on deixa entreveure la seva posició. En concret un dels missatges és clar:” Més tarifes —-> millora dels salaris —–> retenim el talent —–> garantim la màxima qualitat en el servei”. La piulada es vincula amb un comunicat on es ratifiquen les peticions de la patronal, insistint en el fet que des de 2010 no s’augmenten les tarifes oficials.

Ara bé, en cap moment la patronal, igual com avança la possibilitat d’augmentar salaris, no parla en cap moment de la negociació d’un conveni, cosa que tot fa pensar que serà la batalla a lliurar serà assolir un acord col·lectiu que, a més d’aspectes salarials hauria de recollir molts altres drets que ara es regeixen pel conveni estatal, que en ser de mínims permet a les empreses més flexibilitat en el seu funcionament intern.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*