La USOC convoca una concentració pel Primer de Maig a les pistes esportives del carrer Sant Rafael, on es troba la seva seu. Ho ha anunciat aquest matí en roda de premsa María Recuero, secretària general de la USOC, que ha aprofitat per fer una crida a tots els treballadors. «Junts hem de defensar els nostres drets, iniciar un camí per conquerir-ne de nous», ha dit. I ha afegit que «cal posar en primer lloc les persones» perquè aquestes han de ser «el centre del sistema i no un simple objecte». Així, ha apuntat que entenen que és el moment de reformar la legislació laboral, que es prioritzi l’ocupació de qualitat i que es trenqui amb l’excessiva temporalitat i precarietat. També pel fet que per molt que ara sembli que el coronavirus s’estanca, el què és evident és que la pèrdua de llocs de treball no ho fa. «De fet augmenta i cada cop ho fa més» i «ni volem ni podem permetre que sempre les crisis les paguem la classe treballadora», ha dit Recuero.
A més, aprofitant l’avinentesa de ser avui 28 d’abril el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, Recuero ha denunciat les estadístiques i ha apuntat que això el què indica és una manca del sistema preventiu i una fragilitat en el mercat laboral. També ha afegit que la salut mental és la malaltia oblidada per la sanitat pel que fa a prevenció: «a causa de la pandèmia, la malaltia ha agafat uns nivells molt alts i moltes persones la pateixen». «El patiment produït per la incertesa i la inseguretat laboral o que no hi hagi prevenció de les malalties, té un greu impacte directe en la salut mental dels treballadors i de la mateixa societat. No s’analitzen els riscos psicosocials com hauria de ser», ha denunciat.
Aquest primer de maig arriba doncs marcat per la Covid i la crisi que ha provocat la pandèmia a nivell socioeconòmic i laboral. Davant d’això, la USOC manifesta que cal defensar els drets individuals i col·lectius amb ocupació de qualitat, polítiques pel benestar i la millora de la protecció i una garantia real del sistema públic de les pensions. A banda de proposar, també assenyalen els responsables que han decidit les polítiques «que ens han portat fins aquí». Recuero parla aleshores de polítiques agressives contra l’ocupació, acomiadaments fàcils i econòmics, que es continuï incentivant la contractació precària o es perpetuïn els abusos. També del fet que no s’estigui fent cap inversió directa a la indústria en l’àmbit de model productiu, per la recerca i el desenvolupament per la mateixa innovació. Així, afirmant que ha d’haver-hi una transició justa davant la digitalització i les noves tecnologies, Recuero ha recordat els exemples de la Nissan i totes les empreses indirectes afectades, o el cas de Caixa Bank, BBVA o H&M. «Tots aquests ERO i tancaments no els frenarem si no canviem el sistema productiu i les polítiques».
Després de qualificar seguir sense govern dos mesos després de les eleccions autonòmiques, Recuero els hi ha recordat que cal que es destini un pressupost més alt al sistema sanitari. «Hem de ser capaços de vacunar massivament amb un ritme molt més elevat i s’ha d’incrementar la despesa en recerca i desenvolupament per ser una de les principals potències», ha afirmat.
Altres mesures serien evitar la destrucció d’ocupació i fer plans de xoc per reactivar l’economia: «si no hi ha pròpia innovació continuarem fent el mateix. Necessitem una política energètica que sigui suficient i que focalitzi la localització al país», ha comentat i ha recordat així el cas de Bosch, empresa que se’n va i deixa 300 treballadors al carrer. Per la USOC amb un pla específic per la localització de l’activitat industrial es frenarien aquests tancaments.
A banda, també ha tingut paraules per l’educació o per les polítiques socials, que han de ser més forte per garantir l’accés a l’habitatge, un servei públic de pensions, subministraments bàsics i treball.