Rebuig sindical a la proposta del PP de prorrogar el tracte discriminatori a les treballadores de la llar

A finals d'any, les treballadores de la llar havien d'entrar definitivament al Règim General de la Seguretat Social, abandonant el Règim Especial al qual actualment estan adscrites. El Govern del PP ha presentat una esmena en els Pressupostos Generals de l'Estat per la qual s'ajornaria aquesta integració fins al 2023. CCOO, UGT i un grapat d'entitats que agrupa diversos col·lectius d'aquest àmbit han criticat durament aquest pla de l'Executiu de Mariano Rajoy.

Redacció
 
 
 

El Govern del PP vol allargar quatre anys més que les treballadores de la llar no puguin accedir a l’atur ni al Fons de Garantia Salarial. La inclusió definitiva d’aquest col·lectiu en el Règim General de la Seguretat Social havia de dur-se a terme a principis de l’any vinent. L’Executiu espanyol s’escuda en les dificultats burocràtiques que això suposaria per als ocupadors familiars i ha presentat en els pressupostos generals de l’Estat una esmena per la qual s’aprovaria aquesta demora.

Els sindicats CCOO i UGT i les diverses entitats que apleguen els diferents col·lectius del sector estan agrupats en el Grup d’Acció per a la Ratificació del Conveni 189 de l’OIT i han criticat durament aquesta decisió del PP i ha reclamat que es busquin altres mesures. El Conveni 189 de l’OIT és un tractat adoptat per aquest organisme l’any 2011 que exigeix als estats prendre mesures per dignificar el treball de la llar i equiparar el personal d’aquest sector a la resta de treballadors. Espanya és un dels països que encara no ho ha fet i per això a Catalunya es va crear aquest Grup d’Acció per reclamar-ho.

Amb tractat o sense, estava previst que a finals d’any, les treballadores de la llar s’incorporessin al Règim General de la Seguretat Social i ara sembla que això no serà així. CCOO i UGT consideren que la solució a les dificultats esgrimides pel Govern espanyol «no pot ser el manteniment de la situació d’explotació laboral, precarietat i dificultats de control de les condicions laborals que ara marca el sector del treball de la llar i les cures».

El Grup d’Acció per a la Ratificació del Conveni 189 de l’OIT creu que la solució als problemes burocràtics per a les famílies que això suposaria «no pot ser seguir perjudicant les treballadores de la llar i les cures sinó que s’han de crear fórmules innovadores per ajudar les famílies a complir les seves obligacions administratives i legals». En aquest sentit la coordinadora apunta que l’alternativa és que Espanya es comprometi a aplicar el citat conveni –com ja ho han fet països com Bélgica, Alemanya o Finlàndia–, cosa que permetria «obrir el debat polític sobre quin ha de ser el model de contractació en el sector de la llar i les cures.»

Aquesta ratificació faria que s’explorés «la viabilitat i l’impacte de vies alternatives al sistema actual de contractació de treballadores de la llar, com ara el sistema dels xecs serveis, vigent en diferents països de la Unió Europea i que ha mostrat la seva efectivitat en la creació d’ocupació i per fer aflorar l’economia submergida que hi ha en aquest àmbit.»

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*