Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Fiscalia demana 11 anys i 5 mesos de presó contra el secretari general de la Confederació General del Treball (CGT de Catalunya), Ermengol Gassiot. També demana penes semblants per a 25 estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), un treballador del Personal d’Administració i Serveis (PAS) de la mateixa universitat, que era delegat dels Col·lectius Assemblearis d’Universitat (CAU-IAC).
La petició fiscal es relaciona amb els fets que van esdevenir els anys 2012 i 2013 quan es van produir mobilitzacions estudiantils a la UAB que van culminar amb l’ocupació del rectorat. Gassiot, en el moment dels fets era delegat sindical i membre del comitè d’empresa de la universitat i professor d’Arqueologia. Posteriorment fou escollit secretari general de la CGT. Es dóna la circumstància que, per exemple, entre els que eren estudiants el 2013, hi ha Eudald Calvo, actual alcalde d’Argentona per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP).
Acusació digna del TOP franquista
“L’acusació que ens ha arribat és delirant i pròpia de l’antic Tribunal d’Ordre Públic (TOP), franquista”, ha declarat Gassiot a Diari del Treball. El sindicalista s’estranya que es demanin penes globals, sense desglossar, com si tots els que van participar en les protestes haguessin realitzat conjuntament i en el mateix grau de participació els fets que el fiscal els imputa. El professor posa un exemple colpidor: “aquí passa que un fiscal ens acusa a tots 27 de tot, però quan a un manifestant li rebenten un ull disparada pels Mossos d’Esquadra, no es pot condemnar ningú si no es pot demostrar qui ha disparat concretament”. I acaba amb una frase contundent: “em sembla que és la primera vegada des del franquisme que hi ha denúncies penals de demanen presó a estudiats i professors, des de la dictadura no passava”, assegura.
L’any 2013 un grup d’estudiants i alguns professors van ocupar el rectorat de la. Ermengol ho va fer com a delegat i membre del comitè d’empresa. L’acció es va convertir posteriorment en una ocupació protagonitzada per tots els col·lectius en lluita de la UAB. Durant el conflicte va quedar palesa l’oposició política dels estudiants, PAS i professors a l’anterior equip de govern de la institució universitària. Durant l’esmentada ocupació, alguns professors i personal d’administració i serveis (PAS) van mostrar la seva solidaritat amb la seva presència a l’edifici, i fent les seves classes al rectorat.
La Vicerectora es persona
L’acusació a partir de la qual la fiscalia demana 11 anys i 5 mesos de presó a Gassiot, i la resta de persones que van participar en les mobilitzacions és certament genèrica. En el cas del secretari general de la CGT, se li demanen els esmentats anys de presó per un delicte continuat de desordre públic i un altre de coaccions, entre altres. A més, s’inclou una petició de 5 anys d’allunyament de la UAB i per al conjunt de 27 acusats, es demanen 385.000 euros per compensar del que es considera que van ser els danys ocasionats al rectorat.
A banda de l’acusació del fiscal, hi ha altres peticions de penes amb diverses personacions com a acusació particular. Algunes de les acusacions es basen en la roda de premsa en què es va denunciar el cas . Una de les que ha firmat una acusació és la vicerectora d’estudiants de la UAB Sílvia Carrasco, que és militant d’Iniciativa per Catalunya (IC) per Sabadell. També han denunciat diverses becàries vinculades amb la vicerectora, segons Gassiot. A més hi ha personada com a tal la UAB, encara que en el seu moment, la institució ho negués. Totes les acusacions, segons fonts de la CGT tenen com a característica que les duu el lletrat Cristòfol Martell.
3 comentaris
Pingback: La fiscalia demana 11 anys de presó al secretari general de la CGT, 25 estudiants i un PAS de la UAB | Observatori del Sistema UniversitariObservatori del Sistema Universitari
ÉS alucinant que estigui pasant això, mes propi de la època de la dictadura. Cal tenir en compte que el conjunt de desperfectes no sumen mes de 12.000 euros. Una caça de bruxes.
Pingback: Revertir la repressió | La Sal de la Terra