Patronals i sindicats se citen el 19 de maig per tancar un acord en el manteniment elèctric de Catalunya

Els treballadors d'aquest sector han fet dues tandes de vagues reclamant un acord laboral contra la subcontractació en cadena

Tomeu Ferrer
 
 
 
Treballadors-manteniment-electric-dEndesa-Barcelona

Treballadors-manteniment-electric-dEndesa-Barcelona

El conflicte que mantenen els treballadors de les empreses que s’encarreguen del manteniment de les línies elèctriques a Catalunya pot tenir una porta oberta a la solució. Aquesta és la conclusió que en treuen els responsables de la coordinadora sindical s’ha reunit amb una representació de les diverses patronals on estan afiliades les empreses que s’encarreguen de la gestió i del manteniment de les línies.

La reunió s’ha realitzat a petició de l’administració i en ella han participat la patronal estatal del sector de manteniment de línies elèctriques, Ademi; la Unió Patronal Metal·lúgica (UPM), i la patronal del sector a Tarragona, Apemta. No van participar per motius propis les patronals provincials de Girona i Lleida. Els treballadors, representats a la coordinadora, reclamen un acord que es podria plasmar com un annex del conveni del metall en el qual es garantissin unes condicions mínimes als treballadors d’aquestes empreses subcontractades per Endesa. En aquest document es reclama un acord bàsic en matèries com plantilles, condicions laborals, jornada i prevenció de riscos.

La coordinadora en què hi ha representació dels treballadors dels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, ha denunciat diversos cops que a causa de la restricció econòmica de les adjudicacions que fa la companyia a dominant, des de l’any 2010 la plantilla de les empreses subcontractades s’ha reduït en un 50%, un miler de persones. Això ha suposat que els operaris que no han estat acomiadats hagin de realitzar jornades inacabables i torns de treball «abusius», cosa que ha fet que augmentessin els accidents laborals i també, segons les seves manifestacions, un increment del risc d’accidents laborals.

De la reunió entre empreses, coordinadora sindical i administració catalana n’ha sorgit un compromís consistent a organitzar una nova reunió que es podria celebrar el 19 de maig vinent. En aquella trobada les patronals haurien de donar resposta a les sol·licituds dels treballadors, que, s’ha de recordar, han fet dues tandes de vagues amb seguiment de prop del 90% dels convocats.

Banqueta maniobra trencada a Comarruga, foto de novembre de 2014II

Banqueta maniobra trencada a Comarruga, foto de novembre de 2014II

Mentre arriba aquesta trobada els sindicats pensen seguir informant la ciutadania del risc que significa tenir unes instal·lacions elèctriques amb dèficits importants de manteniment. La setmana vinent es repartiran massivament al Metro de Barcelona díptics en què es denuncia com estan les línies elèctriques i les instal·lacions a Catalunya. Els sindicats tenen clar que la raó última del malestar de les línies de transport d’electricitat té a veure amb la falta d’inversió que és responsabilitat de l’empresa Endesa, que és la que amb la seva política de reducció de costos també ha rebaixat dràsticament les concessions per al manteniment a les empreses que té subcontractades.

Fonts sindicals han mostrat al Diari del Treball la seva sorpresa en veure que la proposta d’inversions que la Generalitat ha inclòs perquè l’Estat espanyol ho reculli en la seva sol·licitud a la Unió Europea. En aquest document previ, hi ha fortes inversions en renovació de línies i instal·lacions de distribució elèctrica a Catalunya. Aquestes operacions comptarien amb aportació de diners de l’esmentat pla Junker, en lloc de amb inversions de l’empresa distribuïdora.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. La subcontractació, el monstre nascut a l'escalf del sector públic que s'estén a la gran empresa

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*