L’empresa abandona la taula de negociacions per assolir un acord a El Periódico

Els treballadors temen que l’empresa tingui la intenció de reduir la plantilla a base d’acomiadaments individuals evitant presentar EROs

Redacció
 
 
 
El piquet format per treballadors es manté a les portes del diari barceloní durant tot el dia foto: comitè El Periódico

El piquet format per treballadors es manté a les portes del diari barceloní durant tot el dia foto: comitè El Periódico

Les negociacions sorgides del pacte que va permetre la sortida del diari El Periódico han arribat a un cul de sac. Divendres passat la representació de l’empresa es va retirar de les converses. Els contactes intentaven arribar a un acord que evités un laude arbitral, segons fonts del comitè d’empresa.

A la reunió on es va constatar la falta d’acord hi van participar una delegació del comitè intercentres del diari i una representació del grup empresarial, amb el conseller delegat del Grup Zeta, Agustín Cordón, i amb el director general, Conrado Carnal.
Segons els treballadors, inicialment l’empresa va oferir solucions que suposaven no incrementar els costos salarials. El problema es va presentar, diu la representació dels treballadors quan «l’empresa no va ser capaç de presentar un projecte seriós amb els compromisos mínims perquè la plantilla es pogués plantejar acceptar un nou escenari de sacrificis», afirma el comitè.

Per la seva banda, el comitè va fer una proposta que condicionava el nou esforç econòmic de la plantilla a què hi hagués garanties reals d’estabilitat en l’ocupació i que aquest esforç fos compartit de forma clara tant per la propietat com pel personal de fora de conveni. El comitè considera irrenunciable el pagament del mes de juny sense rebaixa perquè no hi ha cap acord que operi sobre aquest mes i el futur acord hagués estat a partir de l’1 de juliol.

El que més preocupa els treballadors és l’estabilitat a la feina. En aquest sentit, l’empresa només oferia mecanismes per a suavitzar els efectes dels acomiadaments col·lectius, però no per als acomiadaments individuals. El fet que l’empresa no vulgui parlar d’aquesta segona possibilitat fa pensar els treballadors que la direcció estaria planejant reduir plantilla a partir d’acomiadaments individuals sense sobrepassar el límit del 10% dels treballadors que faria que s’hagués de presentar un Expedient de Regulació D’Ocupació (ERO), tal com marca la llei. Això faria que mai es pogués usar el contingut del pacte perquè no caldria fer acomiadaments col·lectius.

La representació del comitè d’empresa considera que la marxa de la taula de negociació de la representació empresarial aboca a un laude arbitral que es podria conèixer el 20 de juny. En aquest sentit, durant la setmana es convocaran les assemblees corresponents per prendre les decisions que corresponguin, expliquen fonts laborals.
L’empresa va plantejar a inicis de maig una retallada del16% dels salaris dels treballadors i una possible reducció posterior de plantilla, cosa que va suscitar la primera vaga a El Periódico, que va tenir com a efecte que el diari no sortís durant tres dies.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*