Nova York 2015: avançar en la igualtat de les dones és també lluitar contra la pobresa

Sense la presencia i la participació de la meitat de la població s'empobreixen les condicions de vida i els drets de tota la població.

Alba Garcia
 
 

Las voces de las mujeres y las niñas no son escuchadas y sus talentos e iniciativa son inutilizados con demasiada frecuencia. Esto va en detrimento de la prosperidad y la seguridad del mundo.Con demasiada frecuencia, los líderes han utilizado a las mujeres para avanzar en el poder. Creo que hay que usar el poder para promover a las mujeres”

Ban Ki-moon

Secretari General de les Nacions Unides

CCOO ha participat en el 59 Període de sessions de la Comissió Jurídica i social de la Dona de NNUU a Nova York

Amb l’objectiu d’avaluar i fer seguiment de la Declaració i de la Plataforma per a l’Acció que fa 20 anys es va acordar a la IV Conferencia Mundial de la Dona a Beijing el 1995, del 9 al 20 de març el Consell Econòmic i Social (ECOSOC) ha organitzat el 59 període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i social de la Dona (CSW) a la seu de NNUU a Nova York.

Ens hem reunit més de 5000 dones d’ONGs de tot el Món acreditades per l’ECOSOC, representants dels Estats membres i de les Missions permanents i entitats de Nacions Unides. CCOO de Catalunya com a membre de la Confederació Sindical estatal i del Consell Nacional de Dones ha format part junt amb una vintena d’entitats, de la delegació de Catalunya que ha participat.

Al llarg d’11 dies ha tingut lloc un programa divers i complet, amb més de 200 esdeveniments paral·lels amb un gran èxit de participació i que fins i tot en moltes ocasions deixaven moltes participants fora de les sales.

Els temes anaven des d’avaluar el nivell d’assoliment dels acords de Beijing fins a plantejar una nova fita anomenada «Per un planeta 50/50 al 2030 per la igualtat de gènere»

Especialment a destacar els debats sobre el paper dels estats davant la situació de discriminació persistent de les nenes en molts indrets quant a l’accés a l’educació, a la salut sexual i reproductiva, als recursos bàsics, el repartiment de responsabilitats, els conflictes armats, el paper dels mitjans de comunicació, els drets humans, la feminització de la pobresa, les noves modalitats de violència masclista com el ciber assetjament o les velles i tossudes com la mutilació genital femenina, el matrimoni forçós o la violència sexual que tantes i tantes dones i nenes estan patint cada dia.

També s’han abordat debats i s’han avaluat avenços sobre l’empoderament de les dones i nenes, la lluita contra la violència masclista, la seguretat, l’accés als recursos econòmics i naturals, la necessitat de treballar pel repartiment dels treballs de cura, l’eliminació de desigualtat i discriminació en el treball assalariat, el nivell d’implementació de polítiques d’igualtat de gènere i el marc legal que les sustenta o el seu finançament

La Declaració oficial, però, ha generat polèmica en el si de les organitzacions feministes perquè presenta canvis en el funcionament de les sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i social de la Dona, ja que a partir d’ara es veu limitat tant el diàleg permanent amb les ongs i com la freqüència de les trobades entre la Comissió i la societat civil. Aquest fet va provocar el dia 13 una acció de protesta davant la seu de NNUU i una declaració de les organitzacions espanyoles i llatinoamericanes en la que vàrem participar fonamentalment deixant clar el nostre posicionament davant aquesta nova retallada de la participació.

Despres de 20 anys podem afirmar que la Plataforma d’Acció de Beijing encara no ha estat assolida, i si no estem amatents, pot patir involució, per tant les seves 12 àrees d’acció encara segueixen sent un full de ruta a prioritzar en tots els Estats. El que cal és un ferm compromís dels Estats en fer avançar la igualtat i l’empoderament de les dones perquè sense la presencia i la participació de la meitat de la població s’empobreixen les condicions de vida i els drets de tota la població.

Alba Garcia és Secretària de Dones i de Cohesió Social de CCOO Catalunya

Alba Garcia
Sobre Alba Garcia

Secretària de la Dona i de Cohesió Social CCOO Catalunya Contacte: Página web | Més articles

4 Trackbacks & Pingbacks

  1. Alba Garcia: “Trabajar por la igualdad de mujeres y de hombres es trabajar por la igualdad de toda la población” | Bloc de CJ
  2. Alba Garcia: “Trabajar por la igualdad de mujeres y hombres es trabajar por la igualdad de toda la población” | Bloc de CJ
  3. Alba Garcia: "Trabajar por la igualdad de mujeres y hombres es trabajar por la igualdad de toda la población" - Bloc de CJ
  4. Alba Garcia: "Trabajar por la igualdad de mujeres y hombres es trabajar por la igualdad de toda la población" - Blog de CJ

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*