Nova sentència d’un Jutjat Social de Barcelona que obliga a revaloritzar pensions del 2012

L'afectat cobrarà l'augment del 2,9% previst en l'IPC del 2012 amb tots els endarreriments fins ara

Redacció
 
 
 
Domiciano Sandoval, marea pensionista: foto Enric Català

Domiciano Sandoval, marea pensionista: foto Enric Català

Nova sentència judicial que suposa la revalorització de les pensions corresponent a l’any 2012. El veredicte l’ha dictat el jutjat número 12 del social de Barcelona. La denuncia, la van presentar els serveis jurídics de CCOO.

La sentència dóna la raó a CCOO en el sentit que les pensions s’han de revaloritzar amb referència de l’IPC. La resolució afecta només a un denunciant, ja que tot i la intenció del sindicat de presentar accions col·lectives el jutjat va resoldre que s’havien de plantejar individuals.

La sentència pot ser recorreguda per l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però mentre hi ha un nou veredicte la persona afectada cobrarà la revalorització corresponent a la previsió de l’Índex de Preus al Consum (IPC), de 2012, cosa que suposa un augment del 2,9% de la seva pensió. Però, si finalment hi ha una sentència adversa, el denunciant hauria de retornar allò que mentrestant hauria cobrat de més, segons explica Luísa Montes, responsable d’Assessorament i Serveis Jurídics de CCOO de Catalunya.

L‘acció judicial, com que no va ser acceptada una acció col·lectiva, s’ha presentat per diverses persones a escala individual, sota l’assessorament de CCOO. En aquest sentit, Montes confia que quan es publiquin noves sentències procedents del mateix jutjat vagin en la mateixa línia que la que s’ha conegut ara.

Argumentació

Allò que és especialment destacable és l’argumentació que dóna el magistrat per fallar en favor de la revalorització de les pensions. A la sentència es diu que la normativa espanyola vulnera greument les normes internacionals sobre seguretat social. Concretament la Llei espanyola vulnera la Carta Social Europea en la versió del 1961 ratificada per Espanya i el Protocol de 1988, també ratificat per l’Estat espanyol. També vulnera el Conveni de l’Organització Internacional del Treball, OIT, número 102 sobre seguretat social. I també és contrària al Codi Europeu de Seguretat Social, signat a Estrasburg el 16 d’abril de 1964 i ratificat el 4 de febrer de 1994 per Espanya i publicat al BOE número 65 de 17 de març de 1995.

Cal recordar que la resolució judicial és posterior a la del Tribunal Constitucional que negava als pensionistes el seu dret a la revalorització de les seves pensions perquè entenia que era una “mera expectativa de dret”.

El jutjat social número 12 de Barcelona considera que quan hi ha una legislació internacional que ha estat ratificada per l’Estat espanyol, aquesta té un rang superior a les lleis espanyoles. En aquest sentit, argumenta que els jutges estan obligats a aplicar la normativa internacional que hem descrit i que forma part de l’ordenament jurídic nacional. Així ho entén la doctrina científica i diverses resolucions judicials, fins i tot del Tribunal Constitucional.

La sentència es coneix després que el mateix jutjat de Barcelona hagi dictat altres resolucions no fa gaire a partir dels mateixos raonaments, cosa que pot obrir escletxes a la posició del Govern central que va decidir unilateralment canviar la normativa tot perjudicant milers de pensionistes.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*