Els sindicats majoritaris al sector del cava, CCOO i UGT, han decidit convocar vaga després que les negociacions del conveni hagin acabat sense acord. Tot i que no han fixat les dates exactes de les mobilitzacions, algunes fonts plantegen que les aturades podrien coincidir amb la campanya de nadal.
A la darrera reunió de la comissió negociadora del conveni de dijous, 12 de novembre, “les patronals han presentat una darrera proposta totalment retrògrada, motiu pel qual s’han trencat les negociacions del conveni de vins escumosos i cava de Catalunya, i s’ha convocat una assemblea conjunta de delegats i delegades del sector on es definirà el calendari de mobilitzacions i on s’acordaran els dies de vaga, segons un comunicat conjunt dels dos sindicats.
El conveni del sector del cava afecta gairebé la meitat dels treballadors que es dediquen a la producció d’aquest escumós. L’altra meitat està formada pels treballadors dels dos grans grups catalans, Freixenet i Codorniu, que tenen acords d’empresa. Per tant, la grandària mitjana de les empreses és petita o molt petita, segons fonts consultades.
Segons UGT i CCOO, les propostes de la patronal són “un insult per als treballadors i les treballadores del sector del cava”. Plantegen un augment salarial “insuficient que no equilibra el que s’ha perdut en els últims anys, tant en poder adquisitiu, com en drets socials, línia per la qual aquesta patronal vol continuar”.
Els dos sindicats indiquen que el principal obstacle amb què es troben les negociacions és la proposta patronal de crear nou contracte d’entrada al sector que tindria amb retribucions un 25% inferiors als salaris més baixos inclosos en les taules actuals. Això, traduït menys del salari més baix de la taula salarial actual, és a dir, salaris nets per sota de 800 euros mensuals. A més els treballadors inclosos en la categoria que la patronal vol crear tindrien l’obligació de treballar dissabtes i diumenges durant la campanya de verema. Les centrals obreres creuen que “aquesta via de precarització és una porta giratòria per la qual volen treure profit, fomentant la precarietat laboral i salarial”.
Hi ha una total desproporció entre la proposta salarial de la patronal, amb tot el que es volen portar a canvi, retallant també altres prestacions socials per IT i el plus d’assistència. Davant d’això la crispació dels treballadors i les treballadores del sector és molt intensa, la previsió dels sindicats és que es pot anar cap a dies d’alta conflictivitat.