Imaginarium va oferir pràctiques fraudulentes: una sentència d’un jutjat social de Madrid ha condemnat a l’empresa de joguines a contractar com a treballadores a onze becàries. Aquestes 11 persones cobraven 426 euros al mes per una jornada completa com dependentes a les seves botigues. Tot i que l’empresa va assegurar que es tractava de becàries que seguien formant-se, la sentència assenyala que el curs en el qual estaven inscrites no justificava la seva condició i estava pensat “en funció de les necessitats de l’empresa” i no de la seva formació, segons ha informat El diario.es .
L’oferta data de 2013: “Pràctiques en botigues Imaginarium. Formació en tasques relacionades amb gestió de botiga: Atenció al client, gestió del visual merchandising, gestió d’estocs. Programa de formació adaptat a les pràctiques”. L’Oficina Precària va denunciar llavors davant la Inspecció de Treball que l’oferta d’Imaginarium buscava cobrir llocs de treball amb beques.
La Inspecció va constatar que, després de l’aparença de pràctiques, s’amagava en realitat una relació laboral. Va donar d’alta com a treballadores a temps parcial a les onze persones, “que realitzaven pràctiques externes sense l’empara legal corresponent”, i va requerir a l’empresa el pagament de les cotitzacions socials i dels salaris que havien deixat de percebre com a becàries.
Curs pensat per a l’empresa
L’empresa va impugnar l’actuació de la Inspecció i ara una sentència dels jutjats socials de Madrid ratifica el fet per l’inspector i obliga que Imaginarium doni d’alta com a treballadores a aquestes onze persones. El seu treball consistia en tasques de venda i ordenació i neteja de la botiga, “encara que limitada en alguna funció com la de caixa”. Aquest tipus de tasques ja serveixen, diu el jutge, per declarar l’existència d’un contracte de treball i no d’una beca.
La sentència assenyala a més que el curs en el qual les becàries estaven inscrites per poder fer les pràctiques estava pensat “en funció de les necessitats de l’empresa”. “El curs, que es pot realitzar on line, i en conseqüència la formació de referència, és d’escassa entitat i, per això, cal deduir que més que necessitar fer pràctiques per a completar-ho, està expressament pensat per a les necessitats de l’empresa i, per tant, que les suposades pràctiques són en realitat part de la prestació laboral que adquireix més eficàcia amb els coneixements adquirits en el curs. És a dir, que el curs està realitzat en funció de les necessitats de l’empresa i no les pràctiques en funció de la formació dels estudiants”, diu la sentència.
L’Oficina Precària calcula que el 73% de les persones que fan pràctiques exerceixen les mateixes funcions que un treballador de plantilla. Fa un mes, l’Oficina va presentar al Congrés junt amb el grup parlamentari Podem-A Comú-Marea una Proposició no de Llei (PNL) per regular les pràctiques en les empreses i acabar amb la precarietat dels becaris. La Unió Progressista d’Inspectors de Treball, que ha celebrat la sentència contra Imaginarium, demana també una revisió de la legislació sobre pràctiques.
Imaginarium ha recorregut la sentència i diu que actualment no té en marxa “aquest tipus d’acords de col·laboració”. L’empresa assegura que dues de les becàries a què fa referència la sentència ja treballen a les seves botigues amb contracte indefinit.