Una decisió judicial fa que uns 300 treballadors del Metro s’integrin immediatament al conveni

L'acord d'execució de sentència s'ha adoptat després que la resolució fos ferma fa sis mesos tot i que la direcció no la complia

Tomeu Ferrer
 
 
 
El president del comitè d'empresa de

El president del comitè de vaga de Metro, Òscar Sànchez, es dirigeix als concentrats a la butifarrada de Sant Jaume . foto Sandra Lazaro

Gir inesperat en el conflicte que manté la secció sindical de CGT de Metro de Barcelona amb l’empresa i per extensió amb l’Ajuntament de Barcelona. La magistrada del jutjat del social número 19 de Barcelona ha resolt que l’empresa ha d’incorporar de manera immediata a la disciplina del conveni els gairebé 300 empleats que estaven fora d’aquest acord. Només quedaran al marge del conveni els 13 membres del grup 0 i 1, que componen l’alta direcció.

La decisió s’ha pres en una vistilla convocada per la jutgessa davant la demanda sindical interposada per la secció sindical de CGT. L’any 2003 el sindicat va presentar una denúncia reclamant que els treballadors que estaven fora del conveni quedessin integrats. Una primera sentència, de l’any 2013 va donar la raó als treballadors. TMB va recórrer al Tribunal Superior de Justícia que va dictaminar en el mateix sentit. Però, segons Òscar Sànchez, de la comissió jurídica de CGT, la direcció va seguir sense voler aplicar la resolució. El problema era que la sentència donava la raó a CGT però no fixava com s’havia d’executar. Per tant la reunió mantinguda havia de fixar el mecanisme de compliment de la sentència.

“La jutgessa ha decidit que la integració del col·lectiu de treballadors que estan fora de conveni ha de ser immediata”, assegura Sànchez. Tant la part denunciant com el lletrat de l’empresa s’hi han avingut. Això vol dir que l’empresa comunicarà a tots els afectats i també personalment a cadascun, que queda anul·lada la clàusula que els excloïa del conveni. En aquest sentit, a través del comitè d’empresa es demanarà a la direcció de TMB la llista de les persones treballadores que estan fora de conveni per fixar el mecanisme d’integració a la norma.

Per tirar endavant el requisit s’ha de crear una comissió paritària entre l’empresa i el comitè per a decidir sobre aquells punts en què l’encaix no sigui automàtic, afirmen a CGT.

Això vol dir que les categories professionals que siguin fàcilment integrables s’incorporaran a les existents. Per a Sànchez, “a la banda baixa de les feines això pot no suposar grans variacions pel que fa a salaris, mentre que segurament en l’aspecte dels drets milloraran en assumptes com permisos, antiguitat o jornades nocturnes o festives, que fins ara no cobraven”, afirma el sindicalista.

A Autobusos l’acord no serveix

I què passa amb les persones que tenen funcions o salaris molt superiors als del conveni? En aquest punt, s’ha d’estudiar cas per cas i arribar a solucions. Però, si la diferència és molt gran, l’opinió dels denunciants és que mai s’han de reduir salaris. El que s’hauria de fer seria fixar el salari en la categoria corresponent del conveni i la desviació fins al realment cobrat hauria de prendre la forma de complement personal. Això suposaria que la diferència aniria disminuint en la mesura en què qualsevol increment no afectaria el complement, que no és consolidable.

Des de CGT es pensa plantejar a la resta de sindicats presents al comitè d’empresa que, en la pròxima reunió amb la direcció, se sol·liciti oficialment la llista de persones que s’han d’incorporar al conveni, amb totes les dades sobre salaris i condicions de treball. Si l’empresa no facilités aquesta dada, la mateixa resolució coneguda avui indica que es pot exigir judicialment el compliment. La resolució judicial no és recurrible, segons assegura Òscar Sànchez.

Ara es pot donar un cas paradoxal, perquè la mateixa situació que es dóna a Metro de Barcelona passa a Autobusos. Però, en aquesta segona empresa no s’ha denunciat l’exclusió del conveni, per la qual cosa no seria aplicable la mesura, tot i tractar-se de situacions anàlogues.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*