Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El segon dia en què han coincidit les vagues dels treballadors de les empreses subcontractades per Movistar ha suposat el pic més alt de la mobilització. També ha fixat les dues estratègies sindicals. Per una banda UGT i CCOO van aconseguir una primera reunió amb la patronal de les empreses que treballen per a la multinacional de les telecomunicacions. De l’altra, els sindicats que van optar des del 28 de març passat per la vaga total i indefinida, han mantingut la pressió al carrer i han fet arribar les seves reivindicacions als parlamentaris catalans i a les entitats de la societat civil.
José Antonio Posadas, secretari de Política Sindical de la Federació del Metall, Construcció i Afins (MCA) de la UGT de Catalunya, explica que «en una primera reunió celebrada amb les patronals CONFEMETAL, ADEMI i AMETIC –a les quals estan associades aquestes empreses-, UGT i CCOO vam plantejar la necessitat de posar en marxa un mecanisme que controli la subcontractació en cadena que ha perjudicat greument els drets dels treballadors». La idea dels sindicats majoritaris seria establir una sèrie de punts que quedessin inclosos dins dels corresponents convenis provincials del metall, per exemple com annexes, on es fixessin les condicions de treball de les empreses i treballadors que operen als subcontractes de Movistar. Això tindria, opinen, un primer efecte, i és que cap empresa ni col·lectiu d’operaris treballessin en condicions inferiors a les incloses als convenis provincials, «i sabem que algunes empreses, després del dit contracte en bucle, es treballa amb menys drets i salari del fixat pel conveni», ha dit Posadas. En aquest sentit, plantegen coses que no s’haurien de permetre com treballar dissabtes i festius sense les corresponents compensacions, o per exemple, que hi hagi operaris que treballin per empreses amb una relació mercantil i no laboral. Seria, en definitiva un pacte de mínims que evités situacions com les denunciades per molts empleats, amb jornades de treball de més de 10 hores amb salaris de 700 euros, disponibilitat total i havent d’assumir els desplaçaments i, de vegades, el material i posar les eines de treball.
Mobilització entorn de la vaga indefinida
Al seu torn, els treballadors que fa dies que mantenen la vaga indefinida de Movistar han desenvolupat durant tot dijous diverses mobilitzacions. A mig matí diversos centenars s’han concentrat davant del Parlament de Catalunya. Una delegació dels vaguisttes ha estat rebuda per una comissió on hi havia parlamentaris de totes les forces polítiques. Paco Selas, responsable del metall de CGT, l’organització que ha convocat la vaga des del 14 d’abril passat a tot l’Estat, explica: «pel que hem pogut veure els parlamentaris de tots els partits s’han mostrat comprensius i han entès les reclamacions dels treballadors». Reconeix, no obstant això, que aquest ambient positiu ha tingut matisos que van des de la samarreta reivindicativa de David Fernàndez, de la CUP fins a posicions més reticents dels grups de dreta i centredreta de la cambra catalana.
Des de Parlament els treballadors s’han desplaçat fins a la plaça de Catalunya en una improvisada manifestació que ha acabat a la Plaça de Catalunya. Allà, igual com ha passat en altres ocasions, s’ha produït una concentració davant la botiga de Movistar al carrer Porta de l’Àngel. Unes hores més tard als locals de CGT a la Via Laietana s’ha desenvolupat una assemblea on els treballadors han rebut la solidaritat de moviments socials i grups ciutadans.
Els treballadors que segueixen la consigna de la vaga indefinida tenen un programa ambiciós. A partir del principi d’igual treball, igual salari, volen aconseguir una equiparació a les condicions de treball de la plantilla de Movistar. Davant seu tenen dos reptes, aconseguir obrir negociació amb les patronals o directament amb l’empresa de telecomunicacions i arrencar totes o bona part de les reivindicacions per a les quals van començar l’aturada a Madrid a finals del mes passat.
A Sabadell, per exemple, s’ha celebrat una manifestació que ha acabat amb una ocupació simbòlica de la botiga de la multinacional a la ciutat vallenca.
Tot i que pot semblar que hi ha dos col·lectius amb posicions divergents, a la pràctica la realitat és més matisada. Ho reconeixia el portaveu d’UGT: «sé que a la concentració del Parlament hi havia delegats del nostre sindicat, però la nostra estratègia és la que creiem que pot donar millors resultats per al conjunt de treballadors en vaga», afirmava.