Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Fundació Surt, amb seu a Barcelona, forma part del projecte europeu Inclusion4all (inclusió per a tothom), que tracta de promoure llocs de feina inclusius per a les minories de gènere, com són les persones transsexuals, les intersexuals i les no-binàries.
El programa està liderat per l’organització hongaresa Háttér Society i també hi participen Zagreb Pride (Cròacia), Transgender Nettwerk Nederland (Països Baixos) i la Università degli Studi di Brescia (Itàlia). Totes plegades asseguren que “l’entorn laboral és un espai des del qual potencialment podem transformar i contribuir a superar la discriminació social per raó de gènere que afecta les persones trans, no binàries i intersexe”.
A casa nostra, des de la Fundació Surt, Alba Elvira coordina el projecte i explica que hi ha una alta prevalença a la discriminació a les persones de minories de gènere en entorns laborals. “Marca la qualitat de vida de les persones, i fins i tot la salut, estar-hi amb comoditat o, al pol oposat, sentint-s’hi amenaçada”, argumenta.
“Ens dirigim a promoure el compromís del personal de recursos humans amb l’establiment de polítiques dins de les empreses que permetin crear condicions de treball inclusives, preventives de la discriminació, cap a les persones trans, intersexuals i no binàries”, afegeix la coordinadora.
El programa és finançat amb la campanya Drets, Igualtat i Ciutadania de la Unió Europea i es preveu que consti de sessions de formació i capacitació dirigides als membres de recursos humans d’empreses, per tal que tinguin “eines per fomentar la diversitat i la inclusió als entorns laborals”. Al mateix temps, les persones trans, intersexuals i no-binàries podran fer sessions formatives. El projecte també contempla “accions de sensibilització i difusió dels resultats de la investigació que està en marxa”.
Fer ‘bicibles’ les dones en situació vulnerable
La Fundació Surt també arrenca aviat un nou projecte, en aquest destinat a “acompanyar dones en situacions socioeconòmiques vulnerables i d’exclusió a obrir-se oportunitats laborals en el sector de la reparació i manteniment de bicicletes”. ‘Bicibles’, nom del projecte, vol formar dones per ocupar un sector “tradicionalment masculinitzat, però en què les dones tenen aptituds per desenvolupar-s’hi”.
Surt defensa que la mobilitat en bicicleta és una “aposta sostenible que experimenta un fort creixement” i anima les dones en situació vulnerable a formar-se. “Si fa anys que hem fet nostres manillars i pedals, per què encara no ens dediquem a reparar-los?”, es pregunten.
El programa formatiu inclou “sessions d’empoderament personal” i de definició del projecte laboral, formació tècnica-professional i “càpsules de transició a l’ocupabilitat en el sector de la reparació i manteniment” de tota mena de bicicletes.