La Fiscalia Provincial de Madrid ha denunciat set responsables de salut i prevenció de riscos laborals de l’empresa Metro de Madrid, als quals acusa d’homicidi imprudent per la mort de dos treballadors de manteniment a causa de l’exposició a l’amiant.
En concret els imputa la presumpta comissió de tres delictes: un contra els drets dels treballadors i els altres dos per homicidi imprudent i lesions per imprudència.
Els denunciats són F. L. O., responsable de la Unitat de Prevenció i Salut Laboral des del 6 de novembre de 2003 fins el 24 de gener de 2012; P. S. A. L., gerent de prevenció laboral des del 1 de gener de 2011 al 17 de novembre de 2009; J. N. D. coordinador de prevenció de riscos laborals des de l’1 de maig de 2015, fins ara; B. R. R., Coordinadores de Prevenció de riscos laborals des de l’1 de desembre de 2009; E. F. C. G., responsable del Servei de Prevenció i Salut Laboral, des del 6 de gener de 2012 a l’actualitat; J. M. G., responsable de l’Àrea de Prevenció i Salut Laboral, des del 6 de novembre de 2015, fins al moment; J. O., va pertànyer a la Gerència de Manteniment de Material mòbil en diferents àrees des d’abril de 2003 a 31 de desembre del 2005.
D’acord amb l’escrit de Fiscalia, tots els denunciats van infringir de manera “greu” les normes de prevenció de riscos laborals “creant una situació de risc per als treballadors al seu servei als quals van permetre treballar amb materials amb amiant, un producte altament perillós per a la seva vida i salut, mancant de tota política preventiva, en no existir una avaluació de riscos en relació amb l’exposició al producte cancerigen que permetés un treball en condicions segures”.
Igualment, la denúncia del Ministeri Públic sosté que els responsables de salut i prevenció de riscos laborals de Metro de Madrid “van amagar” als treballadors i als seus representants que les peces que manipulaven contenien amiant, de manera que no se’ls va facilitar ni la informació ni la formació necessària per treballar amb seguretat.
És més, subratlla l’escrit, que ni tan sols “els van lliurar els equips de protecció individual preceptius per manipular l’amiant amb seguretat”, raó per la qual entén que els denunciats eren “coneixedors de l’existència d’aquest mineral a Metro de Madrid, SA, als que han estat exposats fins al 2017, de manera continuada, un nombre indeterminat de treballadors de l’empresa”.
La Fiscalia també apunta que aquesta exposició perllongada a l’amiant durant anys, “sense cap tipus de mesura de seguretat”, ha desembocat en la mort de dos treballadors i en la malaltia professional d’altres dos, “cosa que suposa la materialització de la situació de risc creada per l’empresa i pels denunciats”. Es refereix als casos dels dos empleats de manteniment, Julián Martín i Antonio Morán, que van morir per càncer (asbestosi) després d’exposició perllongada a materials amb amiant.
De fet, Metro va ser condemnat a abonar més de 370.000 euros per a rescabalar per danys i perjudicis a aquest treballador ja mort, quantitat que rebran els seus familiars com a hereus, en continuar la demanda que va emprendre al seu dia. El fill d’Antonio Morán ha demandat també al suburbà.
La Fiscalia va obrir diligències després de remetre-li la Inspecció de Treball l’acta d’infracció que va aixecar i que va proposar una sanció de 191.000 euros contra Metro, ja que va entendre que no va adoptar prou mesures per prevenir la seguretat i salut dels treballadors davant exposició d’amiant. El procés va quedar suspès mentre que es resolia aquest cas en l’àmbit judicial.
L’empresa ho sabia
El Ministeri Públic afegeix que, a més d’aquests treballadors, han estat exposats al risc, almenys 186 en servei actiu en el servei de manteniment de trens de cicle curt, 189 al servei de manteniment de tallers centrals i almenys 476 en actiu en diferents serveis i 56 a la secció d’escales mecàniques, perquè han realitzat treballs amb exposició a l’amiant.
En la seva denúncia, la secció de sinistralitat laboral de fiscalia recorda que l’amiant és una matèria primera d’origen mineral les fibres poden alliberar-se a l’aire quan es manipulen materials que el contenen i que respirar-les durant molt de temps o que tenir una exposició curta a alts nivells poden produir tres tipus de càncer: asbestosi, càncer del pulmó i mesotelioma, que poden causar discapacitat o fins i tot la mort.
També subratlla que per la seva perillositat, va ser prohibit treballar amb amiant en nombrosos països. De fet, a Espanya, l’Ordre de 7 de desembre de 2001 que va entrar en vigor el 14 de juny de 2002 va prohibir la producció, comercialització i utilització de totes les varietats d’amiant, sense perjudici de l’ús de productes ja instal·lats o en servei que seguirà estant permès fins a la seva eliminació o fi de la seva vida útil.
A més, les empreses que realitzen treballs amb risc d’exposició a l’amiant, tenen l’obligació d’inscriure en un registre especial i presentar un pla de treball detallat abans d’emprendre qualsevol tasca que impliqui la manipulació d’aquest material.
Afegeix també que la secció especialitzada de sinistralitat laboral de la Policia Municipal va elaborar un informe en què advertia que Metro de Madrid coneixia des de 1984 l’obligació d’escometre mesures per tal de garantir la seguretat i la salut dels treballadors que es trobessin exposats l’amiant i que, per tant, la manipulació d’aquest material “no era una cosa puntual sinó prolongat en el temps”.
En aquest informe es ressenya que no va ser fins a febrer de 2018 quan l’empresa va començar a realitzar un protocol d’actuació en matèria de riscos laborals, ja que un any abans, arran de conèixer de la malaltia d’un treballador es va limitar a facilitar l’assistència a xerrades no obligatoris.
Per a la Fiscalia, l’ocultació del risc als treballadors ha suposat una “desprotecció absoluta” i un menyspreu “intolerable” a la seva seguretat.
I és que diu que “no arriba a comprendre” com havent-se adoptat unes mesures de seguretat entre 2003 a 2006 –com la substitució de peces amb amiant o el seu encapsulat– però, des de tal data es va permetre que els operaris continuaran realitzant treballs de manteniment sobre peces que contenien amiant fins al 2017, sense adoptar les mesures necessàries “tot això amb un absolut menyspreu a les més elementals normes de seguretat i salut”.
Aquesta “passivitat” de l’empresa ha provocat que un nombre indeterminat de treballadors hagi estat exposat a contreure “les gravíssimes malalties que suposa l’exposició a l’amiant”.
1 comentari
El amianto mata lentamente , como lenta es la jubilación anticipada a los que estuvimos expuestos a este cruel veneno, y que todavía estamos en activo, y no se nos quiere reconocer.