Un gest de distensió de la direcció del Metro permet reprendre les negociacions del conveni

L'empresa ha renunciat a presentar recurs contra els serveis mínims de la vaga del 15 de juny que va fixar la Generalitat

Tomeu Ferrer
 
 
 
Els treballadors critiquen els alts càrrecs de Metro de Barcelona

Els treballadors critiquen els alts càrrecs de Metro de Barcelona

La negociació del conveni col·lectiu de Metro de Barcelona es reprendrà demà. L’escull més important que hi havia fins al moment ha estat superat. Els treballadors exigien a la direcció de TMB que no presentés recurs als serveis mínims de la darrera vaga celebrada el 15 de juny coincidint amb la celebració del festival Sonar. Finalment, transcorregut el temps legalment fixat per presentar recurs, l’empresa no ho ha fet.

Els treballadors de Metro en assemblees multitudinàries havien decidit reclamar a la direcció de la companyia que no presentés recurs contra els serveis mínims fixats per la Generalitat en la darrera vaga. Una font laboral ha explicat: “per a nosaltres era una qüestió de principis, perquè implicava que s trencava un dels punts acordat quan es va decidir que mentre es negociava no hi hauria actuacions hostils ni dels treballadors contra l’empresa ni viceversa”, asseguren.

La vaga realitzada durant la celebració del Sonar va comptar amb uns serveis mínims fixats pel Departament de Treball, que el comitè d’empresa de Metro considera ajustats a dret. Però, en converses informals l’empresa va anunciar que recorreria la decisió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquest recurs s’havia anunciat que es presentaria de manera conjunta entre TMB i l’Ajuntament de Barcelona.

El recurs que finalment no s’ha fet implicava considerar els serveis de Metro com essencials per al transport de veïns, cosa que suposava apujar els serveis mínims que s’havien d’aplicar per part de la Generalitat fins al moment, que passaven del 40% fins a la proposta que defensava l’empresa d’elevar aquest serveis fins al 75 o el 80%.

Un cop superat aquest escull la reunió entre empresa i la comissió negociadora dels sindicats es farà amb tota seguretat aquest dimarts. Així se seguiria el protocol fixat entre ambdues parts, de trobar-se tots els dimarts i dijous fins a la fi de l’any.

Assumptes pendents

La reunió de dimarts servirà, segons les fonts consultades, només per prendre el pols a la negociació. Cal recordar que les assemblees dels treballadors de Metro van decidir que les sis forces sindicals amb presència al comitè d’empresa consensuessin una nova plataforma reivindicativa a presentar davant la direcció de la companyia. El document està pràcticament acabat, tot i que les fonts expliquen que encara falten serrells per decidir, per la qual cosa tot fa pensar que es presentarà dijous vinent.

Altres dues decisions de l’assemblea resten pendents. Una seria un canvi dels negociadors per part de la banda social i la segona, la reclamació de la dimissió de la totalitat del comitè d’empresa, cosa que ha estat descartada per diversos sindicats que entenen que implicaria el cessament voluntari de més de 300 representants que figuren a les llistes fins que, un cop passat aquest tràmit s’haguessin de convocar noves eleccions.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*