Les treballadores i els treballadors del complex d’empreses que pengen de Fundació Futur han rebut cartes en les quals se’ls informa que la direcció de l’entitat ha decidit iniciar un procediment d’acomiadament col·lectiu que es basa en l’article 51 de l’Estatut dels treballadors, segons ha sabut Diari del Treball.
La mesura afecta les empreses participades: Fundació Saludable,SL, Futur Just, SL, i Menja Futur EI,SL. Tot i que l’empresa no ha comunica el nombre de persones afectades, d’acord amb les memòries anuals fets públiques la xifra podria acostar-se a les 900 persones, de les quals unes 250 correspondrien a personal d’estructura, bàsicament de les oficines centrals.
L’anunci de l’acomiadament col·lectiu es produeix l’últim dia laborable de juny. La crisi de Fundació Futur i també de l’empresa amb la qual està associada, SENFO, es va conèixer a mitjans de juny. En aquell moment les dues empreses feia un mes i escaig que no pagaven els seus treballadors. Llavors, la direcció de Fundació Futur va enviar un correu electrònic a les treballadores de les empreses participades en el qual admetia problemes de liquiditat causats per un deute que tindria el seu origen el 2015. No obstant això, en les comunicacions s’assegurava que el deute amb les treballadores i els treballadors es pensava eixugar en dos pagaments. El primer a finals de juny, corresponent al 50% del deute i la resta a finals de juliol. El primer pagament no s’ha realitzat.
Projectes socials
La majoria dels treballadors i treballadores de Fundació Futur treballen en projectes de gestió de col·lectivitats, com escoles, i entitats socials. També tenen serveis de càtering i una xarxa de botigues de menjar per a emportar on, en el preu s’hi inclou una ajuda per al servei de menjador d’entitats socials.
Fundació Futur es defineix com a “una entitat sense ànim de lucre que es dedica a la formació i inserció sociolaboral de persones vulnerables mitjançant la restauració col·lectiva i l’alimentació saludable. Desenvolupem la nostra activitat en els àmbits de l’ocupació, serveis socials, l’educació i la formació”.
A més, “des de l’any 2006 vam col·laborar estretament i activament amb el Grup SENFO, oferint serveis d’oci, restauració col·lectiva i serveis d’instal·lacions a escoles, residències, menjadors socials, empreses i institucions públiques i privades”.
El grup SENFO, que gestiona serveis diversos, com Serveis d’Atenció Domiciliària, monitoratge de lleure, serveis de cuina a escoles i entitats de la tercera edat, entre altres. Tot i que no hi ha dadex exactes, els càlculs dels seus treballadors fixen que les plantilles vinculades a SENFO sumarien almenys 600 persones disperses per diverses comarques de la Demarcació de Barcelona. SENFO, segons fonts laborals, tampoc ha pagat el mes de juny, cosa que suma dues mesades el deute de la companyia amb els seus treballadors.
Un element especialment preocupant és que a Fundació Futur no hi ha representació sindical, cosa que fa que per negociar l’acomiadament col·lectiu que ha iniciat l’empresa s’hagi d’escollir una comissió negociadora que haurà d’acordar els detalls de la iniciativa empresarial.
CCOO va iniciar fa uns dies un procés per defensar les treballadors i els treballadors afectats per impagament. En aquest sentit, fonts de la Federació de Serveis del sindicat han indicat que intentaran aglutinar la representació social. De fet, estaven agrupant informació per presentar demandes de quantitat relacionades amb els deutes que l’empresa té amb les treballadores. Fa uns dies CCOO va convocar SENFO al Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) i l’empresa no s’hi va presentar.
Finançament de la Marató de TV3
Fundació Futur és una entitat dirigida per Sergi López. Els seus orígens cal buscar-los fa uns 25 anys en una iniciativa que intentava trobar feina per a persones amb especials dificultats per a inserir-se laboralment, com persones sortides de centres de reclusió. Aquesta característica ha fet que institucions com l’Ajuntament de Barcelona encarreguessin li projectes. En aquest sentit, el projecte Menja Futur va néixer amb el finançament de la Marató de TV3, promogut per la Fundació Futur. El seu objectiu és “que tothom pugui accedir a un plat de menjar de qualitat, com a mínim un cop al dia”. Aquesta entitat té tres botigues: Cafè Just, la situada a la Facultat Pere Tarrès i una tercera a Sant Andreu de la Barca.
La feina actual de CCOO és intentar delimitar la destrossa laboral. Fonts del sindicat expliquen que en els Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD) externalitzats per consells comarcals o ajuntaments s’iniciaran noves licitacions amb el benentès que les empreses que rebin l’encàrrec hauran d’assumir els treballadors.
Un altre problema especialment per a les persones que treballaven per SENFO és acollir-se a l’atur, atès que en molts casos la seva feina, lligada a escoles i centres docents, acabava cada any el 21 de juny. En aquest sentit el sindicat espera que l’empresa tramiti les baixes i que el setembre s’hagin contractat noves empreses que haurien de subrogar-se els llocs de treball.
1 comentari
Buenas yo trabajé en este empresa de 2013 hasta 2016 estoy todavía no mi pagaron ni vacaciones ni paga doble