Els treballadors de Freixenet convocaran preventivament vaga a partir del 9 de setembre

L'empresa estaria oferint una recuperació parcial de la retallada del 5% del salari de la plantilla, mentre que aquests volen el retorn total.

Tomeu Ferrer
 
 
 
Concentració de treballadors de Freixenet davant la seu de Foment del Treball

Concentració de treballadors de Freixenet davant la seu de Foment del Treball

Els treballadors del grup Freixenet, que negocien des de fa més de tres dies amb l’empresa la recuperació de la retallada del 5% dels seus salaris, han decidit, independentment de la conclusió dels contactes convocar vaga per als dies 9, 10 i 12 de setembre. L’aturada duraria efectivament fins al 14 del mateix mes, en plena verema.

Un cop els treballadors van comunicar les seves peticions a l’empresa i la seva decisió d’aturar la producció en el grup d’empreses de Freixenet, la direcció va obrir contactes. I les negociacions es mantenen amb molt pocs avenços, segons fonts laborals. La clau del cas està en la reclamació dels operaris per recuperar la retallada salarial del 5% global aplicada a les societats. Els responsables del grup estarien disposats a retornar part de l’esmentada quantitat però no la totalitat. Els treballadors, al seu torn consideren que, si es vol fer una recuperació parcial, es prioritzi els salaris dels operaris de base i que l’empresa miri de compensar més endavant els directius.

Cal recordar que a finals de l’any 2012 i principis de 2013 des del grup es va advertir als treballadors que la situació econòmica era complicada. Per tant, es van encetar negociacions tendents a pactar una reducció salarial que garantís al mateix temps el manteniment dels llocs de treball.

Després de diversos acostaments, empresa i els representants dels treballadors van negociar una reducció de salaris diferent per a les diverses capes de la societat. Així, els operaris del grup uns 1.200, van incloure en un acord rebaixes salarials per als anys 2012 i 2013, i 2014 consistents en retallades del 3, 5, 7, i 10%, de manera que els operaris amb els salaris més baixos rebien una retallada menor, i els directius una retallada més gran. I, segons els sindicalistes, l’acord durava en tots els seus punts fins al 31 de desembre de 2014. A partir d’aquell moment tot s’havia de tornar a negociar. Però va ser aquest estiu passat quan l’empresa va comunicar que mantenia la retallada.

El malestar dels treballadors, a banda de l’anunci de vaga, es materialitza amb coses més consistents, com la no realització d’hores extres. En aquest sentit, els comitès d’empresa de les diferents marques del grup han parlat amb les organitzacions agràries per advertir-los que la seva protesta no va contra els interessos dels pagesos sinó en defensa dels drets dels treballadors.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*