Els principals sindicats de Catalunya s’han unit en el Dia Mundial pel Treball Digne per exigir la creació d’un contracte social que inclogui sis demandes clau: ocupació, drets, salaris, protecció social, igualtat i inclusió, en un context de coincidència de tres grans reptes globals: el canvi climàtic, la salut pública i la transformació tecnològica. Demanen que estigui impulsat per la Confederació Sindical Internacional, organisme que representa els treballadors en 167 països d’arreu del món.
CCOO, UGT i USOC han reafirmat el seu compromís amb la defensa del treball digne a escala mundial, alertant sobre “la crisi que amenaça la democràcia”, la qual, segons el seu comunicat conjunt, “bloqueja les polítiques progressistes i perpetua les desigualtats a nivell global. “
Els sindicats denuncien que “la democràcia està sota atac arreu del món” i assenyalen una creixent desconfiança cap a les institucions, afavorint l’ascens de règims autoritaris. Uns règims, que segons afirmen, “no respecten ni protegeixen les llibertats ni els drets de la classe treballadora, les minories, la societat civil i els sindicats”. En aquest sentit, es refereixen a líders com Javier Milei a l’Argentina, Giorgia Meloni a Itàlia i Narendra Modi a l’Índia, a qui atribueixen l’agreujament de les tensions polítiques i econòmiques que desemboquen en conflictes armats.
El comunicat també responsabilitza les polítiques d’austeritat i privatització de l’augment del suport a partits extremistes, la menor participació electoral i la creixent fragmentació política. Els sindicats acusen l’extrema dreta d’aprofitar el descontentament general “amb discursos que desafien l’establishment i fan falses promeses de benestar, mentre en realitat afavoreixen la privatització dels serveis públics i la reducció dels drets laborals”.
Vulneració del dret a vaga en el 87% dels països
Actualment, més del 60% de la població activa mundial es troba en l’economia informal, fet que implica una manca de protecció social i sindical. A més, la densitat sindical ha disminuït globalment, mentre el dret de vaga s’ha vulnerat en un 87% dels països i el dret a la negociació col·lectiva en un 79%, segons els sindicats. També destaquen els més de cinquanta conflictes armats arreu del món i, combinats amb els efectes del canvi climàtic, que el 2020 van resultar en 281 milions de persones migrants a tot el planeta.
Per als sindicats, l’única resposta davant les crisis globals passa per “un moviment democràtic i transversal” que cristal·litzi en un Nou Contracte Social.