El pla del Govern central contra l’atur juvenil amb prou feines arriba al 7% dels seus beneficiaris potencials

Només 30.000 menors de 25 anys s'han inscrit en l'anomenada Garantia Juvenil enfront dels 762.800 que podien optar-hi

Ana Requena Aguilar
 
 
 
Fatima Bañez, ministra de Empleo y Seguridad Social

Fatima Bañez, ministra de Empleo y Seguridad Social

L’atur juvenil ha estat una de les preocupacions recurrents d’aquesta crisi. Amb taxes d’atur superiors al 50%, el Govern central va dirigir a aquest col·lectiu una de les seves grans apostes: la Garantia Juvenil, un programa per oferir oportunitats laborals o de formació als joves en atur en un termini màxim de quatre mesos. Nou mesos després de la seva aprovació, només hi ha prop de 30.000 menors de 25 anys inscrits en aquest programa. És tan sols un 7,2% del públic objectiu al que anava dirigit la Garantia: uns 762.800 joves a l’atur i que porten almenys un mes buscant una feina.
Per als sindicats UGT i CCOO, la xifra evidencia el “poc impacte” que està tenint el programa i demanen a Ocupació una reunió per reactivar el pla. Les centrals apunten diversos obstacles que estan entorpint el funcionament de la Garantia: les dificultats per a registrar-se en la pàgina web, les escasses accions de formació que s’ofereixen, i que el gruix dels recursos estiguin dirigits a bonificar contractes, una política molt criticada per la seva baixa eficiència.
L’Executiu va aprovar la Garantia Juvenil a juliol de l’any passat. Va ser llavors quan es va posar en marxa la pàgina web a través de la qual es canalitza el programa: els joves que compleixin els requisits (no haver treballat o haver rebut formació en els últims trenta dies ni accions educatives durant els tres mesos anteriors) s’han de registrar allà si volen beneficiar de contractes o cursos. El pla compta amb 1.800 milions de finançament europeu que, malgrat els intents del Govern central, computaran en el dèficit públic.
A l’octubre, la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, va xifrar en 30.000 les persones inscrites a la pàgina. La secretària d’Estat d’Ocupació, Engracia Hidalgo, va rebaixar fa unes setmanes aquesta xifra fins a les 28.000 persones. No obstant això, no hi ha de moment dades sobre les persones que han rebut formació, una oferta de treball o de pràctiques. El Ministeri es remet a la compareixença que Hildago farà dimarts, 24 de març al Congrés, en què respondrà a una bateria de preguntes que el grup socialista ha registrat. I és que, poc després que la ministra d’Ocupació afirmés al Congrés que la Garantia Juvenil comptava amb 30.000 inscrits, el Govern va respondre a una pregunta de la diputada socialista Patricia Blanquer amb una xifra molt inferior: 11.765.
Estratègia d’Ocupació Jove
El Ministeri assegura que la xifra ha anat augmentant i subratlla que cal sumar els beneficiats per l’Estratègia d’Ocupació i Emprenedoria Jove, un recull de cent mesures (de les quals només quinze són concretes, com la ‘tarifa plana’ de 50 euros per joves autònoms) que el Govern va aprovar en el primer semestre de 2013.
Segons les últimes dades aportades al febrer per la ministra, 370.000 joves s’han beneficiat d’aquesta Estratègia des de la seva posada en marxa. D’ells, 130.000 s’inclouen perquè s’han donat d’alta com a autònoms aprofitant la tarifa de cinquanta euros. El Ministeri també considera beneficiaris als joves contractats amb la tarifa plana de cent euros per a contractes indefinits i als que han estat contractats en pràctiques o formació amb els nous incentius empresarials que l’Executiu va aprovar.
L’eurodiputada d’Esquerra Unida Paloma López s’ha fet ressò de la denúncia de CCOO i UGT en una pregunta al Parlament Europeu. “A Espanya, l’ús de la garantia juvenil com a subsidi als ocupadors és una fórmula inadequada per crear ocupació juvenil de qualitat, tractant-se d’una simple transferència al sector privat que no redueix la precarietat i l’elevada taxa d’atur dels i les joves “, assegura López, que pregunta al Parlament quins aspectes de la seva implantació a Espanya no considera satisfactoris i quines són les seves recomanacions sobre polítiques actives d’ocupació juvenil.
Dels 762.800 joves a l’atur i que busquen feina des de fa almenys un mes, 158.100 tenen entre 16 i 19 anys i 604.700, entre 20 i 24. D’ells, 400.400 són homes i 362.500 dones.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*