Dotzena jornada de vaga a Metro de Barcelona, amb la nova negociació de l’acord en perspectiva

La setmana que comença pot ser clau per aconseguir l'acord, sinó, la perspectiva, passat l'agost és d'un xoc molt més contundent després del retorn de vacances

Tomeu Ferrer
 
 
 
Aglomeracions d'usuaris durant la vaga del metro de Barcelona

Aglomeracions d’usuaris durant una jornada de vaga del metro de Barcelona, que també afecta altres serveis de transport públics

Nova jornada de vaga al Metro de Barcelona. És la dotzena diada en què el transport subterrani no funcionarà amb normalitat. Les aturades, com en els casos anteriors, es fan dues hores per torn. De 7 a 9 del matí, amb serveis mínims del 40%; de les 16,00 a les 18,00 amb un 40% de serveis mínims i de les 20,30 a les 22,30 hores, aquest cop amb un 20% de serveis mínims decidits.

La vaga es produeix quan la setmana passada es van registrar dos moviments significatius.

Per un costat, el comitè d’empresa va deixar clares quines reivindicacions consideren essencials per arribar a un acord: reduir la temporalitat de part de la plantilla i recuperar algunes de les feines, que consideren essencials per al servei, que haurien de fer-se directament des de Transports Metropolitans de Barcelona.

De la banda empresarial la resposta va ser valorar positivament que s’acotessin els punts essencials de la reivindicació dels treballadors i, de l’altra es va fer un gest. Es van incorporar a l’equip negociador dos perfils nous, t¡tècnics però a la vegada polítics: Jordi Martí, gerent de l’Ajuntament de Barcelona i  Eduard Saurina, adjunt a Gerència de l’àrea Metropolitana. Almenys en el primer cas queda clara la seva experiència política com a dirigent, durant molt temps del PSC, ara independent.

El moviment en l’equip negociador s’interpreta en dues direccions, segons han indicat fonts del comitè de Metro. Per una banda, el perfil polític hauria de permetre que es trobessin punts de confluència més enllà de de l’estricte càlcul pressupostari. De l’altra, es crea una línia de defensa de la que es manté com a responsable política del procés negociador des de l’empresa: la regidora Mercedes Vidal, que va rebre en el ple municipal posterior la reprovació dels grups polítics de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona.

Precisament un dia després que l’alcaldessa, Ada Colau anunciés el canvi en l’equip negociador. I perquè no, un canvi de tarannà, va dir “es poden canviar les peces que facin falta” en el procés negociador, tot i amb una clara prèvia, l’Ajuntament afirma que no pot fer un esforça econòmic que superi les xifres que ha posat sobre la taula, 23 milions.

La vaga d’aquest dilluns es planteja com un punt  i apart que hauria d’encetar una nova ronda negociadora. Llavors, amb l’agost a les portes, es veurà si finalment s’entra per la via de l’entesa o, passat el mes de parèntesi s’entra, al setembre en una confrontació encara més dura.

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*