El sistema públic de pensions és una de les principals conquestes de l’estat de benestar i és un dels principals continguts del contracte social.
El nostre sistema de pensions de repartiment constitueix un factor de solidaritat intergeneracional i un sòlid instrument de protecció social.
Els problemes en el nostre sistema de pensions no resideixen en el camp de la despesa ja que destinem un 10.6% del nostre PIB inferior a la mitjana dels països de l’eurozona que es d’un 13,5%.
El nostre problema rau en els ingressos, tot i que hem recuperat una bona part de l’afiliació a la Seguretat Social (S)S, en canvi els ingressos són inferiors en 4.000 milions d’euros a causa d’una menor cotització pels baixos salaris i la precarietat laboral.
També es necessita “destopar” les cotitzacions perquè així es cotitzi per la totalitat del salari, i que les despeses de l’administració de la seguretat social passin a pagar-se a càrrec dels pressupostos. Això suposaria reduir la despesa en 4.000 milions d’euros.
Durant els anys de crisi i utilitzant com a coartada aquesta situació, el govern del PP va emprendre una reforma unilateral el 2013 i amb això va eliminar l’actualització de les pensions amb l’IPC i va establir un factor de sostenibilitat que és absolutament arbitrari.
No podem oblidar que, anteriorment, amb la reforma de pensions acordada al 2011 per part dels sindicats majoritaris que va permetre prolongar l’edat ordinària de jubilació als 67 anys de forma progressiva i va obrir la porta a aquesta reforma unilateral del PP que va aprovar amb la implantació del factor sostenibilitat per al 2019, quan estava previst que entrés en vigor el 2027.
És important que es rectifiquin les reformes però es més important encara que s’assumeixin els errors comesos per part dels signants dels acords de l’any 2011 i ara no tinguin cap problema en defensar tot el contrari i vulguin tornar a la situació anterior.
El nostre sistema de pensions és viable, però son necessaris alguns canvis que assegurin el seu futur i eliminin les reformes del 2011 i 2013. No s’ha d’oblidar tampoc que el garant es l’Estat i per tant en cas de dèficit, ha de respondre amb els Pressupostos Generals de l’Estat, perquè fa anys, quan hi havien excedents procedents de les pensions, aquests anaven a eixugar el dèficit de l’Estat, molt abans de haver creat el Fons de Reserva.
La USOC com a membre fundador de la MERP defensa que les pensions han de blindar-se en la Constitució per evitar les temptacions dels governs de torn a fer reformes unilaterals, i recuperar entre altres qüestions la revisió dels increments de les pensions amb l’IPC.
La USOC ha convocat i participarà en les manifestacions que es realitzaran el proper dissabte 17 de març entre altres a Barcelona per defensar la revaloració de les pensions amb l’IPC per tal d’evitar la pèrdua del poder adquisitiu de les pensions.