L’aplicació del ‘factor de sostenibilitat’ retallarà encara més les pensions a partir de l’any vinent

Es comencen a produir avançaments en les jubilacions perquè la pèrdua estimada és inferior a la que resultaria d’aplicar el nou mecanisme

Tomeu Ferrer
 
 
 
Manifestacion de vídues en favor de les seves pensions foto Tomeu Ferrer

Manifestació de vídues en favor de les seves pensions foto Tomeu Ferrer

La congelació de les pensions que pateixen molts jubilats empitjorarà a partir de 2019. Aquell any entra en vigor una nova mesura decidida unilateralment pel Govern del Partit Popular: El factor de sostenibilitat. Aquest apartat que es regeix per un mecanisme complicat, pot reduir encara més la quantia de les pensions futures, segons experts consultats.

Tot i que no existeixen encara càlculs certs sobre l’efecte que aquesta norma afegida pot tenir en les pensions futures, les primeres aproximacions estan tenint efectes contradictoris. Així, davant la possibilitat que la quantitat a cobrar es redueixi per l’efecte d’aquest nou requisit, persones que podrien esperar a jubilar-se a 65 anys decideixen avançar el retir perquè fet i fet els surt més a compte la reducció de la pensió que es produeix a partir dels 61 anys quan una persona es prejubila, de l’ordre del 7% anual, que córrer el risc d’allargar fins a l’edat límit i veure com la paga que els queda és encara menor, just per l’aplicació de l’esmentat factor de sostenibilitat.

A la Marea Pensionista també hi han comptat i junt amb altres reivindicacions reclamen que es retiri aquest requisit, que no va sorgir del Pacte de Toledo i que té com a base considerar els anys de vida que tindran els jubilats després de passar a la situació de retir. Com més anys, més retallada se’ls aplica.

Marxes massives el 17 de març

Tot i els esforços del govern del conservador Partit Popular, les diverses organitzacions de jubilats, junt amb els sindicats i també les organitzacions feministes i d’estudiants mantenen amb força la convocatòria del 17 de març d’una gran manifestació en favor de les pensions que es farà com a mínim en 100 localitats de l’Estat espanyol.

A Barcelona la marxa sortirà a les 10,30 hores de plaça Urquinaona. A Tarragona es farà una concentració una hora més tard a la plaça Corsini. A Lleida a les 11 la concentració es farà a la plaça de Sant Joan. A Girona la manifestació es farà des de la plaça de la independència fins a la plaça del vi. També s’han convocat a les 11 concentracions a Tortosa, a la plaça de Barcelona. A Granollers a les 13 hores a la plaça de la Porxada i a Reus, a les 18 hores a la plaça Prim.

Potser preveient la mobilització, el president del Govern central, Mariano Rajoy, ha avançat de manera inconcreta alguna millora en l’àmbit de les pensions. Al Parlament, Rajoy ha parlat de la millora de les pensions mínimes i les de viudetat.. Aquesta iniciativa, així com les deduccions fiscals que ja va anunciar el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, estan condicionades, però, a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat del 2018, que es portaran al Consell de Ministres abans de Setmana Santa i que tenen poques perspectives de ser aprovats perquè el PNB condiciona el seu vot a l’aixecament de l’article 155 per a Catalunya.

Al que no està disposat Rajoy és a apujar les pensions igual que l’IPC. Segons ha dit, això encariria la factura en 4.000 milions. Curiosament la mateixa xifra que implica el rescat de les autopistes fallides que circumval·len Madrid.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*