El sindicat posa en marxa una campanya per fer visibles les situacions UGT de Catalunya ha posat la lluita contra la precarietat en el punt de mira. Camil Ros, secretari general del sindicat ha revelat que la inseguretat laboral afecta a 4 de cada deu treballadors, cosa que ha considerat: «greu ni denunciable». Per això, el sindicat ha posat en marxa una iniciativa destinada a denunciar la situació esmentada, la campanya durà el nom de ‘Visibilitzem el precariat’.
El sindicat ha afirmat en la presentació que la situació afecta no només els treballadors del comerç, de l’hostaleria, repartidors de les plataformes digitals o treballadors d’empreses multiservei, sinó que també es donen situacions de precarietat laboral en professions més qualificades, com investigadors de l’àmbit de la recerca, advocats i periodistes, entre d’altres.
Com a mostra de l’afirmació esmentada, la investigadora i representant de la Coordinadora d’Intercentres de Recerca de Catalunya (CIR), Montserrat Batlle, ha explicat que la temporalitat del seu sector és del 60% tot i que en alguns casos arriba fins al 80%.
D’altra banda, segons el sindicat ha posat en relleu una dada significativa, el 37% dels contractes registrats el 2018 va tenir una durada inferior a un mes, cosa que suposa un 7,43% més que fa deu anys.
En el cas dels homes, l’increment va ser d’un 36,02%, 10,76 punts percentuals més que el 2009, mentre que en el cas de les dones va pujar 4,14 punts, fins al 28,09%. A més, l’estudi d’UGT destaca també un augment de la rotació laboral, afirmant que s’ha passat de 2,12 contractes per persona i any de l’any 2007, abans de l’inici de la crisi, a 2,55 contractes per persona i any que es van formalitzar el 2018.
Els joves cobren un terç menys que la mitjana europea
El concepte de precariat afecta també als salaris. Pel que fa als menors de 30 anys, a Espanya és on menys cobren, només 9 euros l’hora, enfront dels 12,21 euros de la mitjana europea, mentre que la durada dels contractes, un de cada quatre és a temps parcial i a Europa un ho és un 20,3% de mitjana.
El secretari general d’UGT, ha lamentat que les empreses es beneficiïn de la vocació dels treballadors, de manera que hi ha dedicacions com la recerca on es paguen salaris miserables en part perquè els que hi treballen volen exercir la seva voluntat laboral. A més, segons Ros, la precarietat “no només són salaris baixos” sinó altres aspectes, com les condicions de treball, dels “horaris i deshoraris” o la “precarietat” a l’hora de conciliar la vida personal i laboral. I és que segons el dirigent sindical, “la precarietat en el mercat de treball comporta una societat precària”. “