La direcció de CaixaBank va comunicar als representants dels treballadors l’inici del procediment per procedir a la seva reestructuració. En la darrera de les reunions informals mantinguda amb els sindicats, es va ratificar la posició de l’empresa que pretén aconseguir 2.1757 baixes i la mobilitat territorial dels treballadors. Els sindicats plantegen, en canvi, la voluntarietat tant de les sortides com dels trasllats.
Vist que les posicions no s’han mogut, CCOO, el sindicat més important a l’antiga Caixa, ha posat en marxa una campanya amb el nom d’#indignAcció, que crida als treballadors a marxar de la feina just quan acabi la seva jornada i desconnectar via telèfon mòbil o ordinador en el seu temps lliure. El sindicat recorda que les reunions fora de l’horari laboral són voluntàries.
La recomanació que ha llençat el sindicat es complementa amb la consigna de no fer hores extres. Ruth Bolaños, portaveu del sindicat, explica a Diari del Treball, que la pràctica de fer més hores de les que figuren en el contracte és estructural en el sector de la banca: “són hores extres no remunerades ni compensades” indica. “Tots som conscients que a moltes sucursals s’obre a la tarda, encara que els clients no se n’adonin aquest temps no es cobra”. Els treballadors han donat un nom a aquesta pràctica, són les “hores negres”, segons CCOO.
Junta general d’accionistes
La situació exposada per la sindicalista contrasta amb les dades oficials: fa dos anys a petició dels sindicats la direcció de Caixabank va facilitar la xifra oficial d’hores extres fetes, segons CCOO, aquell exercici s’havien fet quinze hores extres a l’entitat.
La finalització dels contactes informals en el procés de reestructuració obre pas, a partir de l’1 d’abril, al termini de 30 dies fixat per la llei per arribar a acords sobre l’expedient que implicaria, si no hi ha pacte, 2.157 baixes a la plantilla de la primera entitat bancària de Catalunya. Just a l’1 d’abril comença la campanya de desconnexió. Els treballadors tenen també una cita el 5 d’abril quan se celebrarà la junta general d’accionistes. Allà pensen ser-hi gràcies al vot delegat d’alguns accionistes, cosa que els permetrà participar en el conclave anual. Fins que es va privatitzar totalment, a l’assemblea general de La Caixa, els treballadors hi tenien 20 vots en representació de la plantilla. La privatització es va endur aquesta facultat.