Coordinació estatal dels treballadors d’Hotusa per afrontar la política laboral de l’empresa

La Federació de Serveis de CCOO ha posat d'acord treballadors d'hotels del grup a Barcelona, Astúries, Madrid i Sevilla, entre altres on denuncia explotació

Redacció
 
 
 
Concentració de treballadors davant de l'Hotel Exe Laietana del grup Hotusa foto: TOMEU FERRER

Concentració de treballadors davant de l’Hotel Exe Laietana del grup Hotusa foto: TOMEU FERRER

Els treballadors del grup hoteler Hotusa, una multinacional que té la seva seu central a Barcelona, han decidit coordinar-se en l’àmbit estatal per afrontar el que consideren polítiques lesives als drets laborals dutes a terme des de la direcció del conglomerat. Així pretenen evitar el que consideren una cadena de represàlies sindicals que es donen en diversos establiments.

Hotusa és un conjunt d’empreses vinculat a Amancio López Seijas. Es calcula que Hotusa és propietària o gestiona més de 2.500 establiments d’aquest àmbit arreu del món. L’any 2013, en plena crisi econòmica, el grup declarava uns guanys de 12,9 milions d’euros.

En l’àmbit empresarial Hotusa és una gran potència. A Barcelona el grup va iniciar l’aplicació d’una política que perjudica els treballadors sindicats. “Quan compren un establiment sempre fan el mateix: acomiaden els companys, especialment si tenen antiguitat, externalitzen serveis i redueixen al màxim les plantilles que hi havia”, explica un responsable de la federació de Serveis de CCOO.

L’aspecte més cridaner de la política esmentada va ser l’acomiadament de dos operaris: Sergio André i Julio Rusiñol, els dos treballadors de l’hotel Cristal de Barcelona. La mesura tenia a veure amb una protesta feta l’any 2013 quan es debatia si es nomenava Amancio López Seijas com a català de l’any, en una vetllada organitzada per un diari barceloní.

La decisió empresarial va ser recorreguda judicialment i finalment l’autoritat laboral la va anul·lar. La decisió judicial ha estat recorreguda per l’empresa. Els treballadors, al seu torn han recorregut l’execució de la sentència. En aquest cas els operaris troben no ajustat a dret el fet que no s’hagin reincorporat al seu anterior lloc de treball, ja que la decisió de l’empresa ha estat ubicar-los a un establiment del mateix grup, però no de la mateixa empresa, situat a Bellaterra.

Adoptar una estratègia sindical conjunta en el conjunt de l’Estat té a veure amb el fet que situacions com les denunciades a Barcelona es repeteixen en altres llocs on hi ha presència d’Hotusa, expliquen fonts sindicals. En aquest sentit, els sindicalistes parlen de situacions amb molta tensió en hotels com el Reconquista, d’Astúries, el de a Toxa, a Galícia; i a altres situats a Sevilla, Còrdova o Madrid. Precisament a la capital d’Espanya es va fer una manifestació de treballadors procedents de diversos llocs de l’Estat davant l’hotel Tower. Aquest és un establiment creat directament per Hotusa, però que té problemes semblants als quals denuncien els treballadors del grup: plantilla reduïda i externalitzacions de serveis claus com els corresponents a les cambreres de pis.

Tornant a Barcelona, els treballadors del grup denuncien un cop més el que consideren una represàlia sindical. Just després que el 12 de gener es fes una manifestació davant d’un establiment d’Hotusa a Via Laietana, un dels dirigents sindicals de CCOO que hi va participar, va ser canviat de lloc de treball. Abans tenia la seva feina a l’hotel Cristal, i se l’ha canviat a un altre establiment situat a les Rambles.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*