CCOO destaca l’alarmant descens de prestacions assistencials fruit d’un mercat laboral precari

El sindicat denuncia que les dones continuen sent les més perjudicades en la situació actual per un mercat de treball que s'ha mostrat excloent

Redacció
 
 
 
Una oficina comarcal del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC)

Una oficina comarcal del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC)

Comissions Obreres de Catalunya ha volgut, en la seva anàlisi de les dades de l’atur del juny, alertar contra les lectures triomfalistes.

Així el sindicat destaca que la reducció de la desocupació es fa de manera desigual entre homes i dones. Les dones continuen sent les més perjudicades per un mercat laboral que s’ha mostrat excloent.

Catalunya té a finals de juny 450.060 aturats i aturades. Això suposa una reducció interanual de l’11,9%, o el que és igual 60.887 persones aturades menys d’un any enrere. A Espanya i ha 3,7687 milions d’aturats, amb una reducció interanual del 8,6%.

En una primera anàlisi, CCOO destaca que lluny de visions triomfalistes, els nivells d’atur actuals són equiparables als de 2009, un any marcat per una forta destrucció de feina.

Les dones representen ja el 54,6% del total de les persones aturades. L’atur es redueix tant en homes com en dones, però amb una intensitat diferent, afirma el sindicat. En les dones la reducció ha estat d’un 9,1% mentre que entre els homes la reducció ha estat del 15,1%.

Un altre element destacat és l’augment de la contractació. Al juny es van fer a Catalunya 296.891 contractes nous, dels quals el 88,7% van ser temporals . En relació a maig de 20156 s’han fet 35.209 contractes més, dels quals 1.109 han estat indefinits i 35.211 temporals.

El maig de 2016 es va tancar amb 251.912 persones aturades a Catalunya que rebien alguna mena de prestació per atur. CCOO destaca la notable reducció de les prestacions contributives en còmput interanual (-15.313 -12,2,1%) i en subsidis (1-17.984 i un -13,8%). També en Renda Activa d’Inserció (-5.150 i un -16,4%).

El sindicat subratlla que la reducció interanual de prestacions evidencia un augment de la desprotecció de les persones que queden sense feina, ja que l’atur de llarga i molt llarga durada es cronifica. El programa d’Activació per a l’Ocupació continua, afirma CCOO, sense arribar a la població sense feina que necessita trobar treball. “Tenim un sistema de prestacions de baixa qualitat i un nivell de desprotecció molt elevat”, conclou el sindicat.

Conclusions

CCOO reclama mesures urgents per donar resposta a aquells i aquelles que no tenen ni feina ni prestacions. Aquest ajut hauria de ser la Renda Garantida de Ciutadania, pendent d’aprovació.

A més, el sindicat insta a posar en marxa més i millors mesures d’igualtat lligades a polítiques actives d’ocupació pensades per a les dones, que contribueixin a reduir la gran bretxa que hi ha en ocupació entre dones i hores.

El sindicat defensa que cal un model productiu basat en l’ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius.

Finalment CCOO reclama un pla de xoc de lluita contra la precarietat laboral i els seus efectes de pobresa laboral i social. “Perquè els drets socials no se suspenen i cal reivindicar treball digne, drets socials i democràcia real”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*