Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La vaga dels tècnics i autònoms de Movistar entra en els seus dies decisius. Els treballadors d’aquest sector en són conscients. Si en començar les aturades, a finals de març passat hi havia sectors que podien témer dificultats per entendre que la vaga podia tenir entrebancs legals, el 14 d’abril entraen una de convocatòries que cobreix t arreu de l’Estat espanyol la protesta dels treballadors. I el 15 d’abril entra en vigor la de CCOO i UGT, que té caràcter temporal, per deixar marge a negociar entre aturada i aturada.
Per un costat hi ha convocatòria de la Confederació General del Treball (CGT) que ha esperat fins aquest dia per tal que totes les formalitats legals quedessin cobertes. Una d’elles és un tràmit que, per a totes les vagues que es demanen per al conjunt de l’Estat espanyol ,s’ha de realitzar abans de fer l’aturada. Aquesta gestió equival a una conciliació prèvia fixada en la darrera reforma laboral. Com que no hi ha hagut acord en aquesta trobada, entra en vigor el 14 d’abril la vaga general indefinida que ha presentat el sindicat.
Al mateix temps, i de forma paral·lela, CCOO i UGT han entrat en el conflicte. La seva posició és pressionar però deixant al mateix temps espais per a la negociació. Els dos sindicats manifesten que fa temps que intenten negociar amb les empreses implicades establir un marc regulatori que doni resposta a les situacions greus de baixos salaris i condicions de treball tècnics i autònoms que treballen per a Movistar o per empreses que són subcontractades. Les organitzacions han reconegut que les seves gestions no han donat resultats positius, per la qual cosa han convocat vaga. Així, han organitzat sis dies de vagues en tandes dos entre el 15 i el 30 d’abril.
Sigui com sigui, si no hi ha un acord abans, el 15 d’abril la vaga tindrà el suport de totes les organitzacions sindicals presents en la multinacional espanyola de les telecomunicacions. Però, la tensió laboral fa temps que és un fet.
La vaga va esclatar el 28 de març passat. A Madrid, el sindicat d’empresa Acció Sindical de Telefónica (AST), fent-se ressò del malestar dels instal·ladors i tècnics que treballen per les empreses subcontractades per l’antiga societat pública van iniciar un procés assembleari, que va ser l’espurna de l’aturada. La protesta es va estendre mitjançant reunions massives per diversos territoris de l’Estat. A Barcelona va arribar en forma d’una primera jornada d’acció al carrer en la qual els piquets van envoltar la seu a Catalunya de l’antic monopoli, i es van concentrar a darrera hora de la tarda a la Plaça de Catalunya, just davant on Movistar té una botiga on mostra els artefactes més vistosos de la seva oferta.
Què fa que els treballadors de contractes i subcontractes estiguin en peu de guerra? Quan es parla amb els membres d’aquest col·lectiu expliquen situacions laborals molt negatives: salaris de 800 euros per jornades de 10 hores, tot i que els contractes no superen les 4 hores. I de vegades els treballadors han de posar el vehicle i les eines necessàries per a realitzar l’obra. Aquesta duresa es desenvolupa en mig d’una precarietat, facilitada per la reforma laboral aprovada en el seu dia pel PP i CiU, que s’acosta, segons els treballadors, a l’esclavisme. Tot això està vinculat amb el denominat contracte en bucle, que va implantar la companyia dominant i que va aigües avall de la matriu. Això implica que els preus es van rebaixant en la mesura en què en el procés hi entren més empreses subcontractades, fins a arribar a l’extrem final on molts cops hi ha autònoms, que han d’assumir preus per al treball que afirmen, no els compensen.
La xifra exacta de persones a les quals la vaga els afecta directament, no es coneix, fonts dels convocants parlen de fins a 160.000 operaris. A Catalunya la dada que es facilita és de 624 empreses i uns 30.000 treballadors, autònoms o subcontractats, que operen per compte del grup.
Els primers dies de la vaga a Catalunya no es va notar gaire l’aturada. Després, a simple vista, han desaparegut les escales i els treballadors que, per exemple instal·len cable per compte de l’antic monopoli. També s’han aturat les instal·lacions de noves línies de telefonia fixa. Des de l’empresa es va avisar fa una setmana que la causa era la vaga. En comarques com el Bergedà es van produir talls en les connexions d’ADSL i de telefonia fixa. Fons periodístiques d’aquella comarca van vincular els problemes amb sabotatges. L’empresa segueix refusant reunir-se amb els representants dels treballadors, i aquests es mantenen, malgrat els dies que per alguns ja suposa la vaga, ferms en la seva posició. Mentrestant diverses organitzacions publiciten un número de compte corrent per ajudar aquells vaguistes en pitjors econòmiques. Les espases segueixen enlaire!