Una concentració davant la seu de l’empresa Monserveis a Manresa de diversos col·lectius laborals i cívics ha denunciat les condicions d’explotació que es donen a aquesta societat, segons han indicat a aquest diari fonts del sindicat.
L’empresa Monserveis es dedica Serveis d’Atenció Domiciliària, entre ells la cura de persones grans, especialment a les comarques del Bages i el Berguedà. L’Octubre passat a conseqüència d’una denúncia sindical, inspecció de treball va aixecar acta constatant que almenys 52 dones treballaven sense estar donades d’alta a la Seguretat Social. L’entitat va obrir actes per altres irregularitats: del total de dones amb situacions irregulars, 30 no tenien autorització administrativa per residir ni treballar a l’Estat espanyol; 13 no van ser donades d’alta amb caràcter previ a la prestació, 8 rebien prestacions per desocupació i 1 rebia una prestació per incapacitat permanent. Per tot plegat, les fonts sindicals expliquen que Treball podria aplicar una multa de fins a 735.000 euros.
Josep Cara és el responsable de la CGT a Berga. Explica que l’espurna del cas es va produir «quan una treballadora ens va venir al local i ens va explicar que li devien diners i que a més no estava donada d’alta». Llavors la organització obrera va decidir que crearia una secció sindical a partir d’aquesta operària.
Ajuda a obtenir papers
Quan es va conèixer la inspecció, instada per les denuncies de la organització sindical, «vam decidir que ajudaríem les treballadores que havien denunciat el cas a obtenir els papers a l’Estat espanyol», diu Cara. Aquesta situació afectava unes 30 dones. A més, com es va veure que entre les irregularitats constatades per la inspecció hi havia incompliments greus perseguibles legalment, el Departament de Treball va informar a fiscalia de les situacions irregulars que havien trobat. CGT de Catalunya també ha dut la denuncia a l’autoritat judicial, segons han afirmat a preguntes de Diari del Treball. Això passa quan els treballadors que no han estat donats d’alta superen el 25% en empreses amb més de 100 treballadors, com és el cas de la societat esmentada. Si finalment s’obre procés judicial, la pena que es podria imposar oscil·laria entre els sis mesos i els sis anys de presó, segons fonts de Treball.
Quan a l’octubre passat va esclatar el cas, altres treballadores van acudir als locals sindicals. «Hi havia dones que estaven donades d’alta i altres que treballaven sense contracte, i entre les que tenien papers, n’hi havia que els seus contractes tenien categories inferiors a les feines que realitzaven i també treballaven més hores de les que es fixaven oficialment, segons CGT. En total aquestes noves queixes sumen 20 denuncies a les 52 inicials.
«Quan vam crear la secció sindical amb la treballadora que havia fet la denuncia, no ho vam comunicar a l’empresa, no cal, però quan se’n van assabentar van acomiadar la representant» explica. Davant d’això es va fer una altra denuncia a Inspecció i el sindicat va presentar també una denuncia penal al jutjat de guàrdia de Manresa.
Enmig del procés de denuncies, la direcció de Monserveis va convocar eleccions sindicals i, segons afirmen a CGT, una de les treballadores que es va presentar per a defensar els treballadors en nom de la UGT era l’esposa del propietari de la companyia. En el moment en què es van fer les eleccions figuraven com a donats d’alta 48 treballadors, tot i que CGT considera que a Berga «n’hi hauria uns 70 i a Manresa uns 80».