Pablo Volt rep centenars de correus electrònics al dia. És músic professional i, per tant, pluriocupat. Però un dels missatges que va rebre divendres passat el va amoïnar: el Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Gremi d’Hotelers de Barcelona, iniciava el projecte BCNMusicLobbiers i buscava a músics per a les actuacions. L’oferta consistia a tocar… A canvi d’un sopar.
Volt, que poc després de rebre el correu va marxar de gira per Granada, es va cabrejar però va obviar la situació. Aquest músic de 37 anys i resident a Barcelona des de fa 16, ha considerat “estrany” que li arribés un correu d’aquest tipus a la seva banda: STA, grup de dubstep amb deu anys de trajectòria. “Semblava més per bandes amateurs, per les condicions”, aquest va ser l’argument que es va donar a si mateix per no parar atenció al text. Fins que, després de comentar-ho amb uns companys, va tornar a emprenyar-se i va penjar el correu sencer al seu mur de Facebook.
“Si estàs començant no és bon al·licient, un sopar… Però si portes temps, doncs encara és més penós”, ha declarat Volt a Catalunya Plural. La impressió també la recollia aquest divendres la Unió Estatal de Músics, Intèrprets i Compositores, un sindicat creat a les portes del Primavera Sound el passat mes de maig.
La Unió, que col·labora estretament amb l’ICUB de l’Ajuntament, s’ha mostrat sorpresa pel cas. Encara que també ha declarat a aquest mitjà que aquest tipus de pràctica és el “pa de cada dia” dels músics de Barcelona i que no és la primera oferta d’aquest tipus que rep el sindicat.
L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, ha declarat aquest divendres que l’espai pretenia ser un “projecte per trobar llocs no habituals per als músics joves”. Després de destacar que les condicions ofertes pel mateix consistori eren “inacceptables”, l’Ajuntament ha emès una rectificació i ha assegurat que “garantirà que en el projecte BCNMusicLobbiers els músics signin un contracte i cobrin el salari fixat pel conveni col·lectiu del sector”.
Fonts properes al Departament de Joventut –àrea que penja de la socialista Carmen Andrés– i l’ICUB han atribuït l’episodi a un “error tècnic”. “Entenem que el dels músics és un col·lectiu vulnerable i precari, i ja que els hotels capitalitzen bona part de l’economia de la ciutat, forma part de les nostres línies de treball buscar formes del reconeixement dels músics”, ha destacat el consistori.