El Sindicat de Periodistes (SPC) denuncia ‘l’intolerable’ assetjament dels mossos als informadors

Policies van exigir la identificació de periodistes mentre feien la seva feina i fins i tot el seu número de mòbil i van comprovar si era correcte

Redacció
 
 
 
Els mossos d'Esquadra desallotgen els treballadors en vaga, en una imattge d'arxiu foto: Enric Català

Els mossos d’Esquadra desallotgen els treballadors en vaga, en una imatge d’arxiu foto: Enric Català

El sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha emès un dur comunicat en el qual denuncia “l’assetjament a què van sotmetre ahir els Mossos d’Esquadra als professionals de la informació que cobrien l’operatiu policial en el desmantellament d’una presumpta màfia xinesa”. Segons han denunciat diversos periodistes alguns agents de la policia catalana es van dirigir als periodistes instant-los a què no només que s’identifiquessin sinó que facilitessin també altres dades com el seu número de telèfon mòbil per comprovar a continuació que el número facilitat era el correcte.

L’organització dels professionals de la informació considera l’acció dels policies com a totalment intolerable. Per tant, exigeix que cessin immediatament aquest tipus d’actuacions “absolutament antidemocràtiques”. A més, demanen la dimissió dels responsables de la polèmica decisió o el seu cessament.

Segons informacions periodístiques que citaven fonts policials, els agents que van realitzar les polèmiques actuacions no formaven part de l’operatiu policial que s’estava cobrint informativament sinó que eren membres de la brigada d’Afers Interns en relació a investigacions en aquest àmbit. El sindicat afirma que “la policia catalana –i la d’arreu– no pot vulnerar els drets de la ciutadania per corregir possibles irregularitats internes i molt menys partint d’actuacions que podrien fregar el delicte”.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ha mostrat la seva adhesió la denúncia de l’SPC i ha afirmat que també posarà els fets en coneixement de la Federació Europea de Periodistes (FEP) perquè ho denunciï a la plataforma del Consell d’Europa que recull les actuacions dels poders públics contràries a la seguretat i llibertat dels periodistes i del dret a la informació.

El Col·legi de periodistes també ha manifestat el seu malestar contra les actuacions dels mossos en relació amb els periodistes que estaven fent la seva feina.

El grup socialista al Parlament de Catalunya ha anunciat que presentarà per escrit una pregunta interessant-se pel cas.

Per la seva banda, fons d’Interior han negat que els mossos elaborin un fitxer amb les dades dels periodistes. El conseller, Jordi Janer, ha dit que no en tenia constància i ha demanat explicacions perquè admet que l’actuació no ha estat correcta i que tot plegat es podria haver fet d’una altra manera. El Departament d’Interior ha demanat disculpes als periodistes afectats. De moment no s’ha informat de cap sanció als agents o els caps vinculats amb la polèmica actuació”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*