La UGT de Catalunya considera, a la vista de les dades de l’atur de novembre fetes públiques pel ministeri d’Ocupació, que no es poden valorar positivament . En aquest sentit, tot i la lleugera reducció del nombre de persones en situació de desocupació, al sindicat li preocupa l’increment de l’atur entre les dones i les persones immigrants, així com la caiguda de la contractació, tant la indefinida com la temporal.
En la banda del deure, la UGT de Catalunya destaca l’increment de l’atur en els serveis, en 1.617 persones i la caiguda de la contractació en aquest sector, amb 24.214 contractes menys que el mes anterior, la qual cosa ens indica que tot i el moviment en el comerç que s’ha produït en els darrers dies del mes amb ofertes i campanyes importades d’altres països amb l’objectiu d’incrementar el consum, no ha suposat una reducció de l’atur ni un increment de la contractació.
El sindicat alerta també de l’aparició d’un nou mercat de treball més precari, amb contractes més temporals, de menys durada i amb salaris més baixos, i continuem denunciant l’increment de la vulnerabilitat de les persones que es troben en situació de desocupació, de les quals, gairebé el 75% han de subsistir amb uns ingressos inferiors a 426 € o sense ingressos procedents de les prestacions per desocupació.
Reivindicacions de la UGT de Catalunya
- Derogar de manera immediata les reformes laborals imposades pel govern i la recuperació de tots els drets perduts per part de les persones treballadores.
- Adoptar mesures reals adreçades principalment a les persones, que continuen patint la crisi i que cada vegada es troben en una situació més vulnerable.
- Desenvolupar polítiques que fomentin la creació d’ocupació estable i de qualitat i la millora de les condicions de treball per evitar la precarització del nostre mercat de treball.
- Situar el salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1000 euros.
- Incrementar la inversió en les polítiques actives d’ocupació: l’orientació, la formació, la intermediació pública, així com reforçar i millorar els serveis públics d’ocupació amb més recursos econòmics, materials i humans, amb l’objectiu de millorar la seva qualitat i eficàcia, per tal d’oferir ofertes de treball i formació adequades a cada persona en situació de desocupació.
- Desenvolupar polítiques actives d’ocupació de qualitat dirigides als col·lectius més castigats per la crisi: les persones en situació d’atur de llarga durada que ja han esgotat la seva prestació per desocupació, els joves amb baixa qualificació professional, les persones majors de 45 anys o aquelles que provenen de sectors en crisi.
- Garantir la cobertura social de les persones treballadores que ja no cobren prestacions per desocupació i adoptar mesures adreçades principalment a aquestes persones que es troben en major grau de vulnerabilitat.
- Aprofundir en la reforma del sistema fiscal amb l’objectiu de generar més ingressos públics i recobrar l’equilibri pressupostari: eliminar els paradisos fiscals, lluitar contra el frau fiscal, gravar les transaccions financeres internacionals i crear nous impostos sobre grans fortunes.