Acte solemne de firma del IV Acord Interprofessional de Catalunya (AIC). Els sindicats UGT i CCOO, i les patronals Foment, Pimec i Fepime han firmat el text que ha estat negociat durant mesos. Coincidència en valorar el pacte en el sentit que ha d’activar la negociació col·lectiva i facilitar el marc català de relacions laborals. També han coincidit a valorar la rellevància de pactar situacions de flexibilitat interna a les empreses.
Josep Maria Àlvarez, per la UGT de Catalunya; Joan Carles Gallego de CCOO; Josep Gonzàlez, president de PIMEC; Joaquim Gay de Montellà, president de Foment i Helena de Felipe, presidenta de Fepime Catalunya.
L’AIC 2015-2017 estableix orientacions, recomanacions i criteris a l’hora de negociar els convenis col·lectius, i aborda qüestions com la ultractivitat, la inaplicació de les condicions establertes en els convenis, els criteris sobre subcontractació, la flexibilitat, la igualtat de gènere, l’absentisme i la salut laboral, entre d’altres. Quant als criteris salarials, l’acord recomana que els increments es basin en la realitat i situació general i de cada sector i empresa, “superant aquell llarg període en què s’han fixat mitjançant procediments i criteris excepcionals”, però no estableix cap rang de percentatges de pujada de sous que serveixi de base, com sí que fa l’acord de negociació col·lectiva estatal.
Reanimar la negociació col·lectiva
Josep Maria Àlvarez ha destacat que l’acord ha de reanimar la negociació col·lectiva. També ha ressaltat la inclusió en el text de la lluita contra la bretxa salarial entre homes i dones. Un altre element és l’esperit de definició millor les categories laborals, “perquè a partir d’aquí es creen moltes diferències”. També ha valorat que la flexibilitat pactada inclosa en el pacte permetrà afrontar situacions com l’aparició “d’empreses de serveis integrals”. També ha dit que l’acord permetrà afermar més el marc català de relacions laborals”.
Igualment, Gallego ha assegurat que l’AIC has de servir per activar la negociació col·lectiva i el marc català de relacions laborals. En aquest sentit ha situat l’objectiu de l’AIC, que ha de ser “interferir la reforma laboral, que ha estat enormement negativa, perquè no ha permès un acord per trobar una sortida consensuada a la crisi”.
Pel que fa al marc català, Gallego ha dit que l’acord firmat servirà per “intervenir des de la nostra realitat. I això no ho arreglaran les lleis”.
Gallego, però també Àlvarez i el mateix president de Foment han fet èmfasi en la creació de l’observatori de la conjuntura sectorial, que ha de servir per donar dades sobre la realitat dels sectors que serveixin per assessorar les negociacions a partir de dades objectives.
El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha considerat que aquest acord “marcarà les bases de les relacions laborals i servirà per millorar la competitivitat, la productivitat, la qualitat de l’ocupació i garantir la necessària pau social”, i ha subratllat la necessitat que patronals i sindicats treballin conjuntament com han fet en els darrers anys.
El president de Pimec, Josep González, ha coincidit a considerar que l’AIC serà una bona eina per ajudar a sortir de la crisi i millorar la competitivitat de les empreses, i ha assenyalat que, “tot i que no resoldrà tots els problemes, pot ajudar a fer part del camí”.
Maria Helena de Felipe, de Fepime, ha valorat positivament l’acord perquè és resultat de l’esforç, el compromís i la responsabilitat dels participants i perquè és el primer pacte d’aquest tipus en què participa la seva organització.
Picabaralla entre patronals
L’acte ha estat l’escenari d’una picabaralla entre el president de Pimec, que ha rebutjat la presència de Fepime afirmant que no té prou representativitat .
Per la seva banda, De Felipe ha contestat assegurant que la patronal que representa no té temps per entrar en els conflictes que obre Pimec”.
Adjunt podeu trobar el document definitiu de l’acord firmat.