Una sentència que acredita que un treballador de Nissan va morir per haver estat en contacte amb l’amiant

L'operari treballava a la planta de la multinacional japonesa a Montcada i Reixac com a tècnic de manteniment i reparador mecànic

Redacció
 
 
 
Treballadors de Nissan concentrats a Plaça de Sant Jaume el Primer de Maig de 2019 foo: Tomeu Ferrer

Treballadors de Nissan concentrats a plaça de Sant Jaume el Primer de Maig de 2019 foto Tomeu Ferrer

El jutjat social 9 de Barcelona ha dictat la primera sentència a l’Estat espanyol que atribueix la mort d’un extreballador de NISSAN a l’exposició a l’amiant en el lloc de treball. El veredicte considera d’origen laboral el mesotelioma que va causar la defunció de l’empleat, fruit de la demanda presentada a instàncies de la vídua, a qui l’INSS inicialment va reconèixer la prestació de viduïtat com a derivada de malaltia comuna,segons informa el Col·lectiu Ronda, que ha dut el cas.

L’operari finat desenvolupava les seves funcions com a tècnic de manteniment i reparador mecànic a les instal·lacions de la multinacional nipona a Montcada i Reixac on, segons la resolució, fins a l’any 1994 es podia trobar amiant procedent de les pastilles de fre emprades en la fabricació dels vehicles de la marca i en els components de la maquinària utilitzades a la secció d’estampació. De fet, l’Informe sobre presència d’amiant o de materials que en continguin, realitzat l’any 2001 per la Fundació per a la Prevenció de Riscos Laborals, acredita que l’antiga Motor Iberica S.A. -actual Nissan- va declarar importacions d’amiant entre els anys 1975 i 1985.

Pastilles de fre de Bendix

La sentència del jutjat barceloní considera acreditat que a la fàbrica de Nissan de Montcada i Reixac, on treballava l’operari finat, hi havia amiant fins a almenys l’any 1994, principalment procedent de les pastilles i els discos de fre que l’empresa feia servir en la fabricació dels seus vehicles i que adquiria a la multinacional Bendix. Precisament, l’abril de 2018, una primera sentència aconseguida també per Col·lectiu Ronda va responsabilitzar l’amiant contingut en aquests components del càncer de pulmó que va causar la mort d’un extreballador de la planta de Bendix a Parets del Vallès.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*