Malgrat els avenços fets en igualtat de gènere al llarg dels últims anys, hi ha molts indicadors que ens indiquen que encara estem lluny d’aconseguir una igualtat real i efectiva. La corresponsabilitat, que tant podria ajudar a obtenir aquesta igualtat, encara no s’aplica d’igual manera a totes les llars.
Quan parlem de corresponsabilitat de gènere, estem referint-nos al repartiment equitatiu del treball domèstic i la cura de familiars (siguin aquests els fills o altres familiars dependents) entre dones i homes. De la definició s’en desprèn la necessitat d’una negociació entre totes les persones de la llar per pactar qui farà les diferents tasques domèstiques i de cura.
És important dialogar sobre la importància del repartiment equitatiu, de les responsabilitats i dels beneficis que comporta, sempre amb la idea bàsica que no es tracta d’ajudar o col·laborar, sinó, que totes les persones que conviuen siguin responsables amb les tasques domèstiques i de cura, i les puguin compartir. Les persones, independentment del seu sexe, han de compartir les responsabilitats i disposar d’iguals temps i oportunitats per al treball, la formació o l’oci.
Segons dades de l’Índex Europeu d’Igualtat de Gènere, el temps que les dones dediquen a les feines de casa cada dia és del 84%, enfront del 42% dels homes. En les cures, les dones dediquen el 40% del temps lliure, enfront del 28% dels homes.
Quan parlem d’obtenir la igualtat de gènere, si homes i dones d’un nucli familiar compartissin de manera equitativa les tasques domèstiques, estaríem trencant amb certs rols i estereotips de gènere que, al llarg de la història, han provocat la divisió sexual del treball, amb els homes com els protagonistes de l’esfera pública i el treball productiu (és a dir, remunerat) i les dones relegades a l’esfera privada i el treball reproductiu (és a dir, el treball domèstic, no remunerat).
A més a més, haver de dedicar més temps a cura dels fills o altres familiars dependents, juntament amb la cura de la llar, és un dels factors pel qual moltes dones redueixen la seva jornada laboral, ja que no poden afrontar unes certes responsabilitats associades amb els llocs directius, com ara, dedicar-ne més temps.
Des de la USOC pensem i defensem que la corresponsabilitat podria reduir la bretxa salarial entre dones i homes, perquè elles es veurien menys abocades a treballar a temps parcial (d’acord amb les dades actuals, els contractes a temps parcial són majoritàriament femenins) i podrien continuar progressant en la seva carrera professional, és per això que, la defensem com a objectiu principal aquest 8 de març, Dia Internacional de la Dona.