El conflicte que viu l’empresa farmacèutica Alliance Healthcare, no només es manté sinó que sembla aprofundir-se. La direcció de la societat ha acomiadat un tercer treballador, aquest cop per un suposat absentisme, segons un comunicat de la secció sindical de CCOO a l’empresa amb seu a El Prat de Llobregat.
El cas afecta un treballador que hauria faltat tres dies per haver d’assistir a la seva mare, ingressada a Urgències. El fet és que el comprovant lliurat per aquest treballador va ser fet com a visita i no com a ingrés. Aquesta ha estat la motivació que en la comunicació d’acomiadament ha lliurat l’empresa.
Des de fa mesos Alliance Healthcare té una situació de tensió laboral amb la seva plantilla. L’empresa distribueix arreu de Catalunya productes farmacèutics. Per fer-ho compta amb un col·lectiu d’uns 500 transportistes teòricament autònoms, però que dia a dia treballen a les ordres de l’empresa que és qui fixa les seves tasques. A Catalunya, a més de El Prat, l’empresa té planta de producció a Polinyà. Precisament el darrer acomiadament correspon a un treballador d’aquesta delegació. Els transportistes fa temps que es van sindicar a CCOO i junt amb altres van decidir crear una associació professional per obrir un diàleg amb l’empresa sobre condicions laborals i salaris, explicava el juliol passat Álvaro Muñoz, secretari general de CCOO d’Indústria del Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia-Garraf.
Una comissió de l’associació creada va intentar negociar amb l’empresa que no els va reconèixer com a interlocutors i a més va acomiadar, a David i Rubèn, els dos delegats enviats a parlar. De fet, com el col·lectiu de treballadors figura que són autònoms, l’empresa no els va enviar una notificació d’acomiadament sinó que els va comunicar que s’havia acabat la relació comercial amb la societat.
Com a conseqüència d’això es van produir diverses mobilitzacions de la plantilla, amb concentracions reclamant la reincorporació dels dos representants, que la resta de la plantilla considera que tenen una estreta dependència de la companyia. Més fins i tot de la que tindrien si fossin Treballadors Autònoms Dependents (Trade). Per això, d’acord amb els operaris afectats i amb els dos acomiadats, segons el sindicat, es va instar la Inspecció de Treball a actuar, igual com va passar amb Deliveroo. La denuncia, presentada per 26 operaris, si finalment arriba a bon port afectaria tot el col·lectiu.
Amb el tercer acomiadament els treballadors creuen que la direcció de la multinacional ha volgut enviar un missatge contra l’absentisme.
La posició de la secció sindical és considerar l’actuació de l’empresa com a molt greu. Entenen que l’empresa vol lesionar els drets dels treballadors. Per això el 26 de novembre hi haurà una reunió plenària del comitè d’empresa que debatrà una resposta a la situació ocasionada pels tres acomiadaments.