Un jubilat de Metro hauria mort a causa d’inhalar productes amb amiant, segons el comitè d’empresa

La representació dels treballadors afirma que hi ha més de 20 operaris amb lesions pulmonars causades pel contacte amb el producte cancerigen i que la direcció oculta informació per evitar indemnitzacions

Tomeu Ferrer
 
 
 
Roda de premsa Comitè d'mpresa de Metro sobre l'amiant foto: Tomeu Ferrer

Roda de premsa Comitè d’empresa de Metro sobre l’amiant foto: Tomeu Ferrer

Almenys un treballador de Metro hauria mort a causa d’inhalacions de productes amiant. Ho ha afirmat rotundament un representant del comitè d’empresa en roda de premsa. Es tractaria d’un jubilat al qual després de morir per llarga malaltia se li va fer una biòpsia que va donar com a resultat que tenia fibres d’amiant en els pulmons, segons ha dit Òscar Sánchez membre del comitè.

Els representants dels treballadors han afirmat que hi ha més de 20 treballadors als quals s’ha trobat lesions en els pulmons presumptament vinculades amb el contacte amb amiant. També han denunciat que l’empresa no està donant informació de la contaminació de trens i instal·lacions de Metro i de la situació sanitària dels treballadors que estan sent sotmesos a anàlisis mèdics. El comitè considera també que als operaris als quals se sotmet a estudi mèdic i se’ls troba alguna lesió pulmonar se’ls hi lliura un document que diu explícitament que el dany no té a veure amb el contacte amb amiant. Aquesta al·lusió, segons els sindicalistes té com a únic objectiu evitar les indemnitzacions que poguessin produir-se a posteriori, ja que és sabut que el contacte amb amiant acostuma a tardar anys o dècades en aflorar amb danys que a vegades desemboquen en malalties com càncer.

El comitè d’empresa ha afirmat que segons les seves dades hi ha més de 20 treballadors amb afeccions pulmonars possiblement causades pel contacte amb l’amiant. En concret van donar la xifra de 150 treballadors.

El comitè d’empresa manté la convocatòria de vaga perquè entén que la direcció de l’empresa oculta informació clau per assegurar la salut dels treballadors. De fet, hi ha una reunió de mediació dijous, però el comitè creu que no s’avançarà perquè la part empresarial no hi anirà amb ningú amb capacitat de decidir.

Els representants dels treballadors van recordar que l’amiant està prohibit des de l’any 2002. També ha indicat que a la dècada dels 90 es van retirar diversos elements amb amiant dels trens i altres instal·lacions. També es van retirar les pastilles de fre que tenien amiant “després de més de 3 dècades d’ús en els trens”. En aquest sentit el comitè recorda que l’amiant no es destrueix, ni s’evapora i que els túnels del Metro no s’han netejat mai, per tant, afirmen “les fibres d’amiant segueixen als túnels”.

També es van retirar les peces apaga-espurnes perquè contenien amiant.

L’any 2000, segons una acta del comitè de Seguretat i Salut el responsable de Material Móvil de Metro hauria assegurat que no hi havia en els trens altres elements amb contingut d’amiant amb funcionalitat “susceptible de desgast, o de ser manipulats pel personal”.

Els representants dels treballadors han explicat que fins a abril de 2018 que Metro ha contractat una empresa especialitzada no s’havia fet res per detectar amiant des que l’any 1987 l’empresa es va inscriure al Registre d’Empreses amb Risc d’Amiant (RERA). En tots aquests anys no s’havia trobat amiant perquè “l’empresa no l’ha buscat”, ha afirmat la portaveu Amanda Álvarez. Per això, afirma el comitè, que s’ha passat de 84 treballadors en actiu exposats a l’amiant de juliol de 2018 a 1.050 del 2019, que es reconeixen ara.

Trens circulant amb amiant

Els treballadors afirmen que actualment a Metro de Barcelona circulen 25 trens amb 94 vagons que tenen pintura bituminosa al xassís i o sota del bastidor. A més han donat positiu en amiant friable i no friable 62 elements de trens de les sèries 2000, 300, 4000 i el Tramvia blau.

A més, la presència d’amiant, segons el comitè és generalitzada en la majoria dels centres de treball i infraestructures.

Etiquetes que alerten d'aparició d'amiant foto: CGT metro

Etiquetes que alerten d’aparició d’amiant foto: CGT metro

El comitè ha recordat que “quan es va saber el 2018 que havia aparegut amiant, el 2018 ens vam posar en contacte amb les empreses que fabricaven els trens, la CAF i Macosa, i ens van dir que havien tingut víctimes pel contacte amb amiant i ja han patit prop de 170 morts”, han afirmat.

Els informes mèdics que s’estan notificant als treballadors exposats a l’amiant a Metro, segons els experts pneumòlegs consultats pels treballadors “ens diuen que estan molt lluny de ser uns informes mèdics normals i seriosos i que sembla que estan redactats per a protegir l’empresa davant futures demandes”.

Les exigències dels treballadors del metro traslladades pel comitè d’empresa han estat una dotzena. Entre elles, que TMB “destini tots els recursos necessaris a la retirada de tot el material amb amiant”. Entra altres coses es reclama també que l’empresa assumeixi el rentat i descontaminació de la roba de tots els treballadors de manteniment per no exposar també als familiars. Un altre element plantejat és que es canviïn de llocs de treball els treballadors amb afeccions pleurals o qualsevol derivada del contacte de l’amiant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*