L’Organització Internacional del Treball situa Espanya com a líder a Europa dels contractes temporals més curts

En el seu estudi dels contractes temporals de 18 països europeus, Espanya és el que presenta un major percentatge de contractes amb una durada inferior a sis mesos, seguida de Croàcia i Itàlia

Laura Olías
 
 
 
La precarietat entre les dones és molt més alta que entre els homes

La precarietat entre les dones és molt més alta que entre els homes

Informació publicada a Eldiario.es

Líders europeus en treball temporal, però a més del més precari. L’Organització Internacional del Treball (OIT) assenyala a Espanya per l’augment del percentatge de treballadors temporals respecte al total en els últims anys en el seu informe anual sobre ‘Perspectives socials de l’ocupació mundial’. L’anàlisi regional d’Europa, amb dades de 18 països, situa Espanya com el país amb un major pes dels contractes temporals de menys durada, els inferiors als sis mesos. El percentatge d’Espanya se situa prop del 60% del total de contractes temporals enfront del 15% d’Alemanya, la taxa més reduïda.

A Catalunya també la precarietat és molt alta, segons un estudi de CCOO l’any passat 3 de cada 10 contractes temporals firmats a Catalunya va ser d’una setmana o menys.

L’informe global de l’organització posa el focus en les males condicions de treball com “el gran problema de l’ocupació al món”. Tot i la reducció del nombre d’aturats s’està reduint, amb 172 milions d’aturats en el món en 2018 (una taxa d’atur del 5%), aquesta caiguda “no va acompanyada de millores de la qualitat del treball”.

Entre les fórmules de treball que poden considerar-se precàries, l’organització assenyala la temporalitat i la parcialitat, especialment les no desitjades. És a dir, els treballadors empleats amb contractes temporals i / o amb jornades reduïdes perquè no troben un lloc fix i / o a temps complet. En aquests casos el risc que els treballadors estiguin per sota del llindar de la pobresa -amb uns ingressos inferiors al 60% de l’ingrés mitjana- es multiplica, apunta l’organisme.

Líders en els contractes de menys de 6 mesos

L’OIT apunta que, després d’haver-se estabilitzat durant el període 2014-2016, la incidència de l’ocupació temporal està de nou en augment en diversos països europeus. En aquest punt, l’organització internacional assenyala sobretot un: Espanya. “La proporció de treballadors temporals respecte al total de l’ocupació està augmentant significativament a Espanya, on va aconseguir el 26,8% el 2017, el valor més alt des de 2008”. Encara que també presenten la mateixa evolució a l’alça a França (16,8% el 2017), Itàlia (15,5%) i els Països Baixos (21,7%).

En la seva anàlisi de 18 països europeus, amb dades de 2017, Espanya se situa com aquell amb major nombre de contractes de durada inferior als sis mesos respecte al total dels contractes temporals. “Els contractes de treball temporals que van durar sis mesos o menys van representar més de la meitat de tots els contractes temporals a Bèlgica, Finlàndia, Itàlia i Espanya “, destaca l’estudi. A Espanya i Croàcia, el percentatge s’acosta al 60%, segons mostra el gràfic que inclou la publicació.

A l’altre costat de la balança es troba Alemanya, el país amb menor percentatge de contractes curts dins dels temporals: un 15%. A Àustria, Dinamarca i el Regne Unit el percentatge se situa per sota “del 30%”.

D’altra banda, els contractes amb una durada d’almenys dos anys van representar “més d’un terç de tota l’ocupació temporal a Alemanya, Àustria i Dinamarca, en comparació amb menys del 10% a França, Espanya i Portugal”.

L’OIT adverteix que la prevalença dels contractes temporals de curta durada pot incrementar la sensació d’inseguretat dels treballadors, especialment per augmentar la volatilitat dels seus ingressos i frustrar el desenvolupament de la seva carrera. A més, l’organisme assenyala que hi ha evidències que com més breu és la durada del contracte de treball, major és el risc de pobresa dels treballadors.

A Espanya, destaca l’estudi, la gran majoria dels treballadors temporals (més del 85%) tenen aquesta modalitat de contracte perquè no van poder trobar una feina fixa, enfront del 75% de Bèlgica, Grècia i Itàlia, el 15% d’Alemanya i el 30% als Països Baixos.

En el cas de la parcialitat involuntària, Espanya torna a obrir el rànquing europeu al costat de Grècia i Itàlia, amb més del 60% de treballadors a temps parcial no desitjat. Entre els principals motius per estar empleat en jornades reduïdes figuren la impossibilitat de trobar una feina a temps complet, però també a causa de les necessitats familiars, com la cura de fills o familiars dependents. Més del 34% de les dones a Europa estan ocupades a temps parcial per aquest últim motiu, mentre que en el cas dels homes el percentatge cau al 16%.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*