A Catalunya, 7 de cada 10 persones treballadores es beneficiaran de la reducció de la jornada laboral a les 37,5 hores, un cop els sindicats i el Ministeri de Treball tanquin l’acord, que es preveu imminent. Segons apunta un informe de la UGT de Catalunya, seran 2,1 milions de treballadors assalariats del total de 3,5 milions les persones que es beneficiaran. L’informe també assenyala que la mesura permetrà la creació directa de 82.000 nous llocs de treball.
Actualment, la jornada laboral a Catalunya és de 38,8 hores de mitjana, i, segons l’informe, un 8,43% de les persones contractades a jornada completa treballa més de 40 hores setmanals. El perfil de les persones que treballen més hores inclou les dones amb estudis primaris, els homes amb estudis de formació professional (FP) i els homes universitaris de més de 60 anys. Tot i això, de manera generalitzada, els estudis universitaris permeten tenir jornades laborals inferiors a les 40 hores setmanals.
Les dones amb estudis primaris o inferiors són un dels col·lectius més afectats per feines precàries, que majoritàriament inclouen tasques de cures o de la llar. Aquestes feines estan infravalorades, mal remunerades i tenen condicions laborals precàries, apunta el sindicat.
Per sectors, el comerç, l’hostaleria, el transport, la logística i les comunicacions són els àmbits amb les jornades laborals més llargues, sovint per sobre de les 40 hores. Pel que fa als perfils professionals, els que més treballen són els homes comercials, cambrers, hostalers, operadors de maquinària i els treballadors “no qualificats”, tant homes com dones. En canvi, al sector públic es registra la jornada laboral més baixa, especialment entre les dones, que fan una jornada mitjana de 36,4 hores setmanals.
242 convenis hauran de reduir la jornada laboral
La UGT de Catalunya ha analitzat quants convenis tenen una jornada laboral superior a les 37,5 hores i haurien de reduir-la. Dels 283 convenis sectorials, que donen cobertura al 94% dels treballadors, 242 haurien de reduir la jornada, és a dir, un 86%. En canvi, 41 convenis ja tenen pactades jornades iguals o inferiors, el que representa un 14% del total. Per exemple, el conveni col·lectiu de treball dels hospitals, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats.
D’altra banda, convenis com els de supermercats, la indústria de l’hoteleria i el turisme de Catalunya o la siderometal·lúrgia de Barcelona hauran de reduir la jornada màxima. En concret, el sector primari, la construcció, la química i les energètiques són els que acumulen jornades laborals més llargues.
En l’àmbit territorial, a Girona, Lleida i Tarragona no hi ha cap conveni amb jornades laborals inferiors a les 37,5 hores, mentre que a Barcelona n’hi ha tres. D’altra banda, 12 convenis són d’àmbit autonòmic i 26 d’àmbit estatal.
Des de la UGT de Catalunya també posen el focus en les hores extres, que allarguen la jornada laboral gairebé 7 hores, segons l’informe. A Catalunya, durant l’últim trimestre es van fer 7,97 milions d’hores extres no pagades, l’equivalent a 45.000 llocs de treball perduts i a 51 milions d’euros en cotitzacions. Per al sindicat, és important reduir el nombre d’hores extres i eliminar les que no es paguen. Per això, proposen que les hores extraordinàries es retribueixin amb un mínim del 25% més que les hores ordinàries.
A més de la reducció de la jornada màxima, la UGT demana prohibir a les empreses comunicar-se amb els treballadors durant el període de descans i sol·licita sancions per garantir el dret a la desconnexió digital. També reclamen un control horari més exhaustiu, una demanda que el Ministeri de Treball ja ha impulsat amb vista al 2025.